IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Европа набират инерция

Повишава се разликата в доходността между източните и западните пазари, която сега е 621 базисни пункта

12:18 | 30.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в бизнес имоти в Европа набират инерция

Зараждащата се пазарна инерция в инвестиционната активност в сектора на бизнес имотите в Европа се ускорява, което се очаква да доведе до по-висока активност през втората половина на годината, сочи доклад на консултантската компания Cushman& Wakefield (C&W).

Инвестиционните обеми през второто тримесечие се покачиха с 2,5% в сравнение с първото благодарение на увеличената активност от страна на чуждестранни купувачи на установените западни пазари.

Инвестициите достигнаха 11,97 млрд. евро, което е все още значително по-ниско от обемите, постигнати през 2008 г. Сумата представлява 41% от средното ниво на инвестиции през 2008 г. и едва 19% от това през 2007 г.

Въпреки това повишението в активността е съчетано със стабилизиране на доходността. Средното ниво на доходността за всички сектори в Европа се покачи едва със 7 базисни пункта в сравнение с 28 пункта през първите три месеца.

“Данните от пазара са по-добри в сравнение с тези в началото на годината”, коментира Майкъл Ридърк, директор в компанията.

“Въпреки че все още има фундаментално разминаване между това, което много купувачи искат и това, което е на разположение за тях, привлекателността на исторически високата доходност е голяма и води до все по-голям брой (купувачи), които се връщат на пазара".

Средната доходност за първокласните имоти в Европа в момента е 7,52%. За западните пазари (с изключение на Великобритания) тя е 6,65% спрямо 6,97% във Великобритания, 8,63% в Централна Европа и 12,86% на източните пазари. Съответно разликата в доходността между Изтока и Запада е 621 базисни пункта спрямо 423 пункта миналата година.

Въпреки увеличената разлика инвестиционната активност на източните пазари е все още минимална. Инвеститорите остават фокусирани главно върху установените пазари в Западна Европа.

“Търсенето сега е по-голямо, отколкото в началото на годината”, казва Ридърк. „По-рано през годината редица пазари разчитаха главно на национални инвеститори, но през изминалото тримесечие бе отчетено повишено търсене от страна на чуждестранни институционални и индивидуални инвеститори“.

Основният интерес е насочен към офис пазара, където активността се покачи значително, а инвестиционният обем нарасна с 30% от първото тримесечие. За сравнение, активността в търговския сегмент е останала без промяна, а тази в индустриалния се е понижила с 26%.

Делът на чуждестранните купувачи е 32,5%, което представлява спад в сравнение с 43% през 2008 г, но покачване от дела им през първото тримесечие, когато той бе 28,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още