IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на материали за довършителни работи в ЦИЕ остава затруднен

Пазарът на материали за поддръжка, ремонт и подобрителни работи ще продължи да се влошава, макар и с по-бавни темпове

18:04 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарът на материали за довършителни работи в ЦИЕ остава затруднен

Пазарът на материали за довършителни работи (ВиК материали, отоплителни и вентилационни системи, електрически и осветителни инсталации, врати, прозорци и др.) в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще остане „много затруднен“ в обозримото бъдеще, смятат от британската компания за дистрибуция на строителни материали Wolseley.

Компанията е разгледала своя бизнес в региона и е решила да се оттегли от някои пазари в резултат на неблагоприятните бизнес условия.

Тя е решила да продаде бизнеса си в Белгия, Словакия и Чехия, след като е отчела загуба на пазарите в ЦИЕ. Продажбите на компанията за 11-те месеца до края на юни са се понижили с 10%, изчислено в местна валута.

Въпреки това компанията смята, че все още има значителен потенциал за дългосрочен ръст в региона за нейните основни продукти, за които ще се появи търсене в момента, в който икономиките излязат от кризата. Компанията планира да се концентрира върху онези пазари, на които има установена силна пазарна позиция.

Редица трети страни са изразили интерес относно възможността да придобият бизнеса на Wolseley в Белгия, Словакия и Чехия, затова компанията е предприела стъпки по продажбата им, посочват от групата.

Компанията засега ще остане на пазарите в Дания, Холандия, Люксембург, Швейцария, Австрия и Италия.

Пазарните условия в повечето страни, на които тя развива дейност, се очаква да останат предизвикателни „поне до края на календарната година“. Пазарът на ново жилищно строителство показва признаци на стабилизация, но не се очаква да се възстанови бързо. Пазарът на материали и услуги в областта на поддръжката, ремонт и подобрителни работи вероятно ще продължи да се влошава, макар и с по-бавни темпове, смятат от компанията.

Wolseley оперира в 27 страни в Северна и Южна Америка и в Европа. Към края на януари имаше 63 хил. служители. Тя отчете приходи от 16,5 млрд. паунда и печалба от 683 млн. панда за финансовата година до 31 юли 2008 г. Тя се търгува на Лондонската борса и е част от FTSE 100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още