IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дългове за $165 млрд. върху бизнес имоти в САЩ с матуритет през 2009

Банките вероятно ще предложат отсрочка по тези задължения, за да не поемат риска от управление и продажба на въпросните имоти

15:29 | 28.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дългове за $165 млрд. върху бизнес имоти в САЩ с матуритет през 2009

Тази година ще настъпи матуритетът на дългове, обезпечени с бизнес имоти в САЩ, на стойност почти 165 млрд. долара, съобщава Bloomberg, цитирайки данни на First American CoreLogic.

Тези дългове ще трябва да бъдат продадени или рефинансирани, тъй като наемните нива спадат, а делът на незаетите площи се покачва.

Най-голям е делът на кредитите с настъпващ матуритет върху имоти в южните щати. Въпросните задължения там са близо 61 хил. ипотеки на обща стойност 96 млрд. долара, изтеглени за магазини, офиси, хотели, земя и други имоти.

Собствениците на бизнес имоти са в затруднение да изплащат дълговете си, тъй като рецесията е намалила търсенето и ги е принудила да понижат наемите. Незаетите офис площи са достигнали до най-високото си ниво за последните четири години в САЩ. Към 8 юли е имало имоти, които са в процес на отнемане или на някаква фаза след като обслужването на дълга по тях е било спряно, на обща стойност от 108 млрд. долара.

„До момента, в който цените се понижават очакваме, че ситуацията на дълговия пазар също ще се влошава и това ще затруднява финансирането“, казва Сам Катър, главен икономист от First American.

Редица от големите инвестиционни тръстове за имоти (REITs) също имат значителен обем дългове за рефинансиране и изплащане през следващите години. Сред тях е и компанията собственик и оператор на складови площи ProLogis, която оперира и в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Базираната в Денвър компания миналата седмица обяви, че е намалила дълга си с 2,9 млрд. долара от ноември насам.

Фондовете от типа REIT ще имат по-малко проблеми с банковите кредити, които стават изискуеми, отколкото с дълговете, продадени под формата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти (CMBS), смята Рич Мур, управляващ директор на RBC Capital Markets.

„Ако вземем предвид пазара на CMBS именно от там идва опасността, защото този пазар представлява множество активи, събрани заедно“, казва той. „Много по-трудно е да бъдат удължени тези заеми, не невъзможно, но много по-трудно.“

Банките вероятно ще дадат отсрочка за заемите, тъй като биха искали да избегнат ситуация, в която да продават или управляват имотите особено в условията на понижено търсене на пазара на бизнес имоти поради рецесията, смята Мур.

Цените на бизнес имотите в САЩ се понижиха със 7,6% през май в сравнение с предходния месец, с което общият спад достигна 35% от техния връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още