IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин ще строи финансов център със заеми за 8,8 млрд. долара

Центърът ще е с площ от 5,25 кв. км

13:03 | 28.07.09 г.
Пекин ще строи финансов център със заеми за 8,8 млрд. долара

Пекин обяви планове за изграждане на нов финансов център, който ще е най-големият имотен проект след Олимпийските игри, финансиран от заеми за 60 млрд. юана (8,78 млрд. долара), предава Bloomberg.

Един от кредиторите - банката China Development Bank Corp. - се е съгласила да отпусне на компанията, основана от местната власт за управление на проекта, Lize Holdings Co, кредитна линия от 10,9 млрд. юана за изграждането на център с площ от 5,25 кв. км, разположен на около 8 километра от площада Тиенанмън в Пекин. По още 8 млрд. юана ще бъдат предоставени от Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Agricultural Bank of China и China Construction Bank Co., според подписаното споразумение.

„Проектът ще даде нов импулс за растеж“ в града, след като правителството похарчи около 70 млрд. долара, за да посрещне Олимпийските игри през 2008 г. казва представител на властта по време на пресконференция.

Центърът ще се състои от офис кули, търговски центрове, луксозни апартаменти, 177 хектара паркове и зелен пояс до воден път, казват от Lize. Зоната ще бъде достъпна по четири метролинии и ще е в близост до второто летище на Пекин, чийто строеж ще започне следващата година.

Целта на Lize е да привлече към района компании за финансови услуги, хедж фондове, компании за дялови инвестиции и медийни компании. От местното управление са обещали данъчни облекчения и фискални стимули за привличане на наематели, добавят от компанията.

Амбиции за изграждане на финансов център от световно значение изрази и френският президент Никола Саркози, който планира мащабен проект за разширяване на бизнес центъра в северозападната част на Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още