IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови фондове се готвят за мащабни инвестиции в имоти в Европа

Британски инвестиционни мениджъри планират нов фонд за 500 млн. паунда за инвестиции в имоти на Острова и Европа

14:38 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нови фондове се готвят за мащабни инвестиции в имоти в Европа

През последните месеци зачестиха анализите, според които пазарът на много места в Европа е достигнал дъното или поне вече е преминал през най-лошото от низходящата фаза на корекцията. С приближаването на пазара на имоти до дъното се засилва и интересът от страна на инвеститорите към придобиване на имоти на изгодни цени.

Много собственици, които трябва да обслужват задължения и да рефинансират кредити, прибягват до продажбата на имоти като крайна мярка за финансиране в условията на крайно затегнати кредитни пазари.

Само през почивните дни бе обявено за няколко компании, които планират да привлекат мащабни средства за инвестиции в имоти в Европа.

Бившият председател на борда на директорите на Land Securities Майк Хъси е в начална фаза на преговори за създаването на инвестиционен фонд с капитал от 500 млн. паунда за инвестиции в подценени имоти във Великобритания и континентална Европа, съобщава в. Таймс. Той ще си сътрудничи с Нийл Джоунс, бивш директор на европейското подразделение на Grosvenor – компанията за имоти на дукът на Уестминстър.

Двамата са в начални преговори с редица потенциални инвеститори, сред които състоятелни индивидуални инвеститори и частни фондове, за да привлекат 150 млн. паунда. Те ще допълнят този капитал с дългово финансиране, за да придобиват дялове, самостоятелни сгради и да формират смесени дружества на пазара на имоти. Фондът се очаква да стартира дейност тази есен.

Също през уикенда бе съобщено, че банката от Абу Даби NBAD планира да създаде фонд, който ще предлага финансиране на европейски компании за имоти, които не могат да получат кредитиране от други източници. Банката, заедно със свой британски инвестиционен партньор, смята първоначално да инвестира 20 млн. долара във фонда, като следващата година е предвидено да бъдат привлечени още 500 млн. долара.

Освен за изгодни инвестиции кризата е подходящ период и за печелене на пазарен дял за онези компании и инвеститори, които са в състояние да се възползват от появилите се възможности.

Инвестиционният фонд Oman Investment Fund, заедно с ирландската инвестиционна компания Quinlan Private, която е един от бившите собственици на Mall of Sofia, са подкрепили хотелиерската верига Jury's Inn в привличането й на 60 млн. паунда за своята стратегия за експанзия. Двете инвестиционни компании са вложили всяка по 15 млн. паунда във веригата, като останалите средства са били привлечени чрез банково финансиране.

Капиталите ще бъдат използвани за разширяването на веригата във Великобритания и за установяването й на пазара на континентална Европа. Тя планира да отвори първия си хотел извън Великобритания в Прага през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още