IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в бизнес имоти в Русия се оттласкват от дъното

Възможно е инвестиционната активност в Русия да се повиши значително към края на годината, смятат консултанти

13:15 | 27.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в бизнес имоти в Русия се оттласкват от дъното

След няколко години на необуздан ръст на инвестициите в имоти в Русия миналата година икономиката бе сериозно засегната от кризата, което доведе до рязък спад и в инвестициите и развитието на пазара на имоти.

През второто тримесечие на 2009 г. обаче вече се появяват някои признаци за стабилизиране на пазара на имоти.

„Инвестициите в (бизнес) имоти в Русия изглежда се оттласкват от дъното през второто тримесечие със 120 млн. евро“, казва Владимир Пантюшин, директор Проучвания за Русия и ОНД в Jones Lang LaSalle (JLL).

„Вече започваме да забелязваме повишена активност на пазара под формата на прехвърляне на активи за изплащане на дългове, както и „невъзпрепятствани“ сделки. Фактът, че Русия отчете една от най-големите ценови корекции повиши привлекателността на активите тук, а същевременно изборът значително се увеличи“, добавя той.

По думите му въпреки че инвеститорите продължават да „стъпват внимателно“ в очакване на последващи наемни корекции, вече се формира становище, че големите промени са в миналото.

„Ако това схващане се потвърди от пазара през следващите няколко месеца, очакваме ръст в инвестиционната активност, особено към края на годината“, казва Пантюшин.

За пазара на Европа като цяло от компанията също отчитат стабилизиране в инвестициите. Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа са били на стойност 24 млрд. евро, което е с 42% по-ниско в сравнение с второто полугодие на 2008 г. С това обаче анализатори на компанията смятат, че пазарът вече се приближава към дъното.

Въпреки ограниченото кредитиране през второто тримесечие е имало редица сделки на стойност над 100 млн. евро всяка. Повечето сделки обаче са били на стойност между 20 и 50 млн. евро.

„Забелязваме известно ценово напрежение при по-малките сделки, най-вече поради факта, че те се финансират със собствен капитал“, казва Тони Хоръл от компанията.

„Като цяло очакваме да видим постепенно възстановяване на обемите в Европа през втората половина на годината, което зависи от наличността на качествени продукти. Инвеститорите ще наблюдават внимателно, за да видят дали схващането, че пазарите на някои места обръщат тренда ще се засили.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още