IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собствен тенис корт – удобно, но дали е икономически обосновано?

Наличието на корт обикновено увеличава цената на даден имот, макар и да е трудно да се определи с колко точно

10:43 | 27.07.09 г.
Собствен тенис корт – удобно, но дали е икономически обосновано?

По това време на годината – летни отпуски и дълги училищни ваканции, някои се замислят колко би било удобно да имат собствен тенис корт. Освен че може да се играе в дъното на градината, вместо да трябва да се пътува нанякъде, тенис кортовете имат и добавена социална стойност. Така например, ако каните приятели на гости през уикенда, наличието на корт означава „Донесете си и ракети“. 

Има ли обаче икономически смисъл да се инвестира в корт? Ще добави ли той стойност към цената на имота, когато дойде време да се продава или напротив, ще отблъсне някои купувачи, пита британският вестник Telegraph.

„Имаме много купувачи, които търсят жилища с тенис кортове“, обяснява пред изданието Джеймс Клеланд, партньор в агенцията за имоти Knight Frank.

„Един тенис корт определено може да добави стойност към цената на имота, но трябва много да се внимава с избора на мястото му, както и да има достатъчно пространство. Ако парцелът е по-малък от 6 декара, кортът може да доминира в градината твърде силно“.

В такъв случай съществува риск той по-скоро да намали цената на къщата, отколкото да я увеличи. Брокери на имоти се обединяват около мнението, че е по-трудно да се определи с колко точно увеличава цената на даден имот наличието на тенис корт в сравнение с различни пристройки към къщата.

„По груби сметки строителството на един корт би струвало между 15 хил. и 40 хил. паунда (във Великобритания) в зависимост от необходимите строителни дейности и различните видове настилки, огради и прочие“, казва Клеланд. „Ако похарчите 20 хил. паунда, това не означава, че автоматично добавяте 20 хил. към стойността на имота, въпреки че би трябвало да е плюс, ако се направи правилно“.

Кортът трябва да е достатъчно далече от къщата, за да не разваля красотата на градината и да бъде скрит от гледката с жив плет или дървета. Надвисналите над него клони трябва да се отстранят, за да не се налага постоянно да се чистят паднали парчета от тях.

„Изберете разположение север-юг вместо изток-запад, за да не грее слънцето в очите на играчите вечер“, казва Греъм Фишър, управляващ директор на британската Halcyon Courts, която изгражда кортове от 20 години.

Тревата е хубава, ако има кой да я поддържа, но повечето хора предпочитат подходяща за всички сезони пореста настилка за лесен дренаж. Ако искате кортът да се превърне в приятно място за срещи с приятели, добавете и беседка, съветват още експертите.

Обикновено строителството на корт отнема минимум два месеца, защото не може да се играе няколко седмици, след като повърхността е поставена. В идеалния случай е добре основата да се изкопае през зимата или пролетта, а настилката да се постави в края на пролетта или лятото, когато времето е по-топло.

Специалистите съветват още да се ангажира фирма с доказан опит в изграждането на кортове, както и да се направи проучване в местните градоустройствени власти дали са необходими някакви разрешителни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още