IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Затварят румънски мол за шест месеца заради слаби резултати

Радикалното решение е взето, след като продажбите на наемателите се оказали значително под очакваните

15:12 | 24.07.09 г.
Затварят румънски мол за шест месеца заради слаби резултати

Търговският център Armonia Center в румънския град Браила ще бъде затворен за най-малко шест месеца, съобщи Ziarul Financiar. Молът, в който са инвестирани 45 млн. евро, затваря девет месеца след откриването му.

Предприемачът RED Management Capital, който е финализирал два търговски центъра Armonia в страната, ще затвори проекта в Браила с цел да го „репозиционира“, след като продажбите на наемателите се оказаха значително под очакванията, а броят на посетителите в някои дни възлиза на едва 2 хил. души.

Затварянето, планирано за следващите седмици, е най-драматичното решение на пазара на търговски центрове в страната и вероятно няма да е последно, тъй като половината от моловете извън Букурещ се представят слабо, коментира изданието.

„Определено не сме проучили достатъчно пазара в Браила. Проектът не привлича достатъчно хора, а ценовите нива надхвърлят покупателната способност на жителите на града. Ще затворим Armonia Center през август, за да го репозиционираме като регионален дискаунт търговски център и се надяваме да можем да го отворим отново след шест до девет месеца“, обяснява Андрю Стиър, управляващ директор и миноритарен акционер в компанията.

От компанията, чиито основни акционери са щатският инвестиционен фонд Warburg Pincus и испанският GED, казват, че са уведомили наемателите и банката кредитор за решението временно да спрат проекта, така че договорите с наемателите, както и вноските към банката ще бъдат спрени за периода.

„Банката проявява разбиране, че ако проектът не работи, е по-добре да се репозиционира. Държи се като партньор“, допълва Стиър, без да уточнява името й.

Развитието на проекта е струвало общо 45 млн. евро, от които близо 30 млн. банков заем.

Проектът има отдаваема площ от 37 хил. кв. метра, от които търговската галерия е 14 хил. кв. м, като към момента са отворени магазини върху едва 38% от площта. Сред наемателите са Carrefour, Flanco, Sephora, Samsonite, Mondex.

Armonia Center е вторият по големина търговски център в Браила, след като European Retail Park на белгийската BelRom беше завършен през май 2008 г. И в двата проекта има хипермаркет на веригата Carrefour, като този в Armonia ще бъде затворен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още