IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Развод по време на продажба на жилището

Бавни продажби в комбинация с падащи цени усложняват ситуацията за двойки, които искат да се отърват от имота си и един от друг

17:55 | 23.07.09 г.
Развод по време на продажба на жилището

Притежанието на собствен дом, символ на много мечти, се превръща в символ на отчаяние за някои двойки. Кризата на жилищния пазар оказва натиск върху отношенията между хората по принцип, но особено силно върху тези, които са в процес на развод или раздяла. Бавните продажби в комбинация с падащите цени на жилищата усложняват ситуацията за двойки, които искат да се отърват от имота си, както и един от друг.

Много брокери в САЩ стават свидетели на все повече случаи, при които нещастни двойки са принудени да останат в едно и също жилище в очакване цените да отскочат.

„За двойките, които искат да се разделят, чакането жилището да намери купувач може да се окаже ужасно преживяване“, казва пред Washington Times Марго Джилбърт, брокер на имоти в Exit Right Realty във Вашингтон.

Трудният пазар засяга двойките в развод по редица начини. Освен че продажбите се реализират бавно, а цените падат, много от хората се оказват в ситуация, при която цената на дома им е паднала толкова ниско, че е по-малка от дължимата сума по ипотеката.

В тази ситуация семейният дом се превръща в бреме за не особено сполучливите бракове. Нито един от съпрузите не желае жилището да му се „лепне“.

Виктор Циглер, адвокат от Ню Джърси, специализиран в бракоразводни дела, обяснява, че всеки от двамата съпрузи се нуждае от своя дял от парите, инвестирани в имота, за да финансира живота си в бъдеще, като направи първоначална вноска за друг имот например.

Все повече двойки в Щатите в процес на развод решават да останат заедно в къщата, докато успеят да я продадат. Много от хората просто нямат друга алтернатива и често поделят жилището на „нейна“ и „негова“ територия и живеят разделени под един покрив, което допълнително засилва напрежението, ако продължи дълго, обяснява Джилбърт. Той се опасява, че ако условията на пазара не се подобрят, домашното насилие в страната ще продължи да се увеличава.

Някои предпочитат да се изнесат под наем, докато други отиват да живеят при приятели или роднини.

Същевременно все повече двойки отлагат развода си заради ситуацията на жилищния пазар, обяснява Тимъти Уеслинг, финансов консултант при разводи.

Тези, които остават заедно, се оказват в ситуации, при които трябва да проявят повече изобретателност. Някои например се редуват да живеят в имота на определени интервали от време. Има случаи, при които съпругата обитава горния етаж, а съпругът – сутерена, разказват бракоразводни консултанти.

Съпрузи, повели открита вражда помежду си, може допълнително да усложнят проблема и да затруднят продажбата, особено ако единият иска да запази къщата, но не и брака.

„В някои случаи не се съгласяват на цената или на условията или пък никога не присъстват за огледите. Опитват се да създават проблеми“, коментира Елизабет Бейкслий, асоцииран брокер в Coldwell Banker в Джорджтаун.

Що се отнася до брокерите на имоти, те не трябва да забравят, че не са брачни консултанти, казва още Бейкслий.

„Всеки път, когато има странични фактори като развод, загуба на работа и други, е важно всичко да е ясно. Ако двойката се развежда и опитва да продаде имота си, трябва да даде на брокера си цялата необходима информация. От критично значение е да се определи правилна цена на имота и брокерът да избягва да заема страната на някой от съпрузите“.

Още по темата:
Кредитната криза осуетява разводите в Ирландия
При покупка на имот испански брокери предлагат бонус безплатен развод

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още