IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чуждестранните собственици на имоти в ЦИЕ засилват продажбите на активи

Управлението на компаниите собственици на имоти в региона не вярва в неговия потенциал в близко бъдеще

14:19 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Чуждестранните собственици на имоти в ЦИЕ засилват продажбите на активи

Въпреки значително понижения обем на сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на пазара се забелязва съществена структурна промяна.

Делът на местните продавачи през първите шест месеца на годината значително е намалял в сравнение със същия период на 2008 и 2007 г., сочи доклад на консултантската компания CBRE.

Това се дължи на факта, че все повече чуждестранни собственици на имоти решават да продадат своите активи в региона, тъй като представителите на висшия мениджмънт на тези компании, базирани в Западна Европа, не вярват в потенциала за ръст на Източна Европа в краткосрочен план, се казва в доклада.

За разлика от тях местните собственици имат по-голямо доверие в пазарите в региона и възможностите, които те предлагат, затова са по-малко склонни да продават.

Наред с това на пазара се обявяват за продан по-малко проекти (главно такива, изградени от местни предприемачи), в резултат на което се променя и структурата на пазара на продавачи.

В България също има все повече примери за чуждестранни компании, които планират продажба на част от активите си у нас. Повечето от тях целят да обслужат задължения или да подсилят ликвидната си позиция.

Сред една от големите компании, които обявиха подобни планове, е Equest, който притежава различни имоти и други активи в София и страната. Преди месец компанията продаде дял в жилищен проект в Бояна.

Инвестиционният фонд Engel East Europe също съобщи, че търси купувач за свой проект в София.

Освен тях фондът ECPC, който притежава Мол Велико Търново, още миналата година бе обявил планове за продажбата на мола, а в края на юни фондът Atlas Estates съобщи за Investor.bg, че смята да продаде единствения си актив у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още