IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данъчни промени ще повлияят на пазара на имоти в Европа

От догодина отпада френски данък за инвеститори от офшорните зони в Ламанша, очаква се това да повиши интереса им към Франция за сметка на Великобритания

12:23 | 23.07.09 г.
Данъчни промени ще повлияят на пазара на имоти в Европа

Динамиката на пазара на недвижими имоти в Европа ще се промени значително следващата година, като е възможно Великобритания ще бъде големият губещ, казват от френската компания Pierre & Vacances (P&V) Group.

От 1 януари 2010 г. компании, които управляват инвестиционни фондове в Нормандските острови в Ламанша, остров Ман и Британските Вирджински острови, ще могат да инвестират във френски имоти, без да трябва да плащат годишния френски данък от 3% върху пазарната им стойност. Предлолага се, че това значително ще промени потока на капиталите на някои пазари на имоти в Европа.

В очакване на отпадане на данъка от P&V смятат, че средства, които иначе биха отишли на британския пазар, вече се пренасочват за предстоящи инвестиции в имоти във Франция.

Френските имоти ще допринесат за диверсификация на портфейлите, а освен това има широко разнообразие от имоти като например алпийски курорти или лозови масиви, които вероятно ще привлекат офшорните инвеститори.

P&V Group е публична компания за строителство и управление на туристически имоти. От компанията отчитат рязко увеличение на запитванията от трите офшорни територии от началото на годината, което тълкуват като подготовка за инвестиции след отпадането на данъка.

„Тази привидно малко данъчна промяна вече е голяма новина в инвестиционната общност, като много частни и корпоративни инвеститори се свързаха с нас предварително“, коментира пред homesoverseas.co.uk Ник Лийч, директор на Pierre & Vacances Property Investments за Великобритания и Ирландия. „Изведнъж отпада голяма причина да не се инвестира във Франция“.

Очакванията и на други експерти са за положително влияние върху пазара на имоти във Франция и отрицателно за британския пазар.

„От Нова година фондове от коронните владения на Великобритания ще могат за първи път да навлязат без пречки във Франция. Засега предстоящата промяна остава почти незабелязана, но дори преди влизането й в сила вече започна да променя инвеститорските настроения. Вече сме в процес на сключване на няколко договора за инвеститори от островите за скъпи имоти във Франция“, коментира Дейвид Андерсън, данъчен консултант в базираната в Лондон Sykes Anderson Solicitors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още