IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Praktiker отчита 17% спад в продажбите у нас за полугодието

Групата отчита консолидирана нетна загуба от 2,23 млн. евро в сравнение с печалба от 32,2 млн. евро за първите шест месеца на 2008

11:53 | 23.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Praktiker отчита 17% спад в продажбите у нас за полугодието

Германската верига хипермаркети „направи си сам“ Praktiker отчете спад от 16,9% в продажбите си в България, които се понижиха до 35,2 млн. евро за първото полугодие на 2009 г.

Спадът е сравним с този на продажбите на международните пазари на компанията (т.е. нейната дейност извън Германия), който е 15%. Общият обем продажби на тези пазари достигна 492 млн. евро.

Най-голям спад е отбелязан на полския пазар, където продажбите се понижиха с 31%. За сравнение Украйна отчете ръст от 42%. Най-значим сред международните пазари остава Гърция, където компанията има 11 магазина, генериращи продажби от 129 млн. евро за периода. Румъния е вторият по големина чуждестранен пазар за Praktiker, където тя оперира 26 магазина. Продажбите й за първите шест месеца на годината там отчетоха спад от 14% до 110 млн. евро.

Компанията оперира 101 магазина в осем страни (извън Германия) през периода, от които 9 у нас.

Веригата инвестира 11,4 млн. евро на международните пазари в сравнение с 43 млн. евро за същия период на 2008 г. Тя отвори един нов магазин в Румъния.

Всички пазари в региона бяха сериозно засегнати от кризата, коментират от компанията. Безработицата отчете явно покачване във всички региони, а индикаторите за сентимента, както и самото потребление се понижиха.

Въпреки това се забелязва известно стабилизиране на валутните курсове на повечето пазари, в които компанията оперира, което „отразява надеждата, че икономиките в Централна и Източна Европа ще се стабилизират в обозримото бъдеще“.

Групата отбеляза минимално повишение от 0,1% в продажбите си в Германия, които достигнаха 988 млн. евро.

Тя отчете консолидирана нетна загуба от 2,23 млн. евро в сравнение с печалба от 32,2 млн. евро за първите шест месеца на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още