IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупката на жилище сега е по-изгодна за някои наематели в САЩ

Заради обезценяването на жилищата, ниските лихви и данъчните облекчения наемателите могат да си позволят да плащат ипотека

17:52 | 22.07.09 г.
Покупката на жилище сега е по-изгодна за някои наематели в САЩ

За американците, които се двоумят дали да купят или да наемат жилище, везните се накланят към придобиването на собственост, пише Msnbc. Заради обезценяването на жилищата, ниските лихви и данъчните облекчения наемателите осъзнават, че биха могли да си позволят да плащат ипотека за малко повече пари.

Разликата между месечните вноски по ипотеки за жилище на медианна цена и медианният наем се е свила от 777 долара до само 221 долара през последните три години, показва анализ на AP в 45 големи града в страната. Това може да означава бърз край на жилищната криза, тъй като наемателите ще се насочат към изкупуване на непродадени жилища на пазара.

В някои райони като Кливланд, Атланта, Индианаполис и Сейнт Луис, разликата е по-малко от 100 долара на месец и все повече ще се стеснява, ако прогнозите за по-рязко понижение на цените на жилищата в сравнение с наемите тази година се сбъднат.

На по-рано скъпи пазари като Финикс, Лас Вегас и вътрешността на Калифорния и Флорида, където спадът на цените е повече от 40%, продажбите растат, тъй като хората, които за първи път купуват жилище, успяват да постигнат изгодни сделки.

Те са подпомогнати от федерален данъчен кредит, който покрива 10% от цената на жилището или до 8 хил. долара за купувач на основно жилище с доходи до 75 хил. долара годишно. Кредитът изтича в края на ноември.

Евтините жилища, които се продават заради необслужени ипотеки на някои от тези пазари, привличат множество оферти. С изравняването на търсенето и предлагането, цените на жилищата ще започнат да се покачват, но засега е много лесно за купувачите да намерят изгодни сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още