IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските жилища са поевтинели с 5,6 на сто на годишна база през май

Макар спадът в цените да продължава, позитивната новина от днес е, че имотите поскъпват на месечна база

17:40 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американските жилища са поевтинели с 5,6 на сто на годишна база през май

Цените на жилищата в САЩ са се понижили с 5,6 на сто на годишна база през май, показват данните на Federal Housing Finance Agency.

Причината за продължаващото поевтиняване на жилищата е нарастващата безработица, която през юни достигна 9,5 на сто. Това е най-високото й ниво от 1983 година, а общият брой на съкратените от началото на кризата през декември 2007 г. досега надхвърля 6,5 млн. души.

Причина за обезценката на имотите е и рекордното количество необслужвани ипотечни заеми, заради което на пазара излизат нови и нови имоти, съобщава Bloomberg.

Позитивната новина от днешните данни е, че средната цена на жилищата в САЩ се е повишила с 0,9 на сто на месечна база при очаквания на анализаторите за спад на цените с 0,2 на сто спрямо нивото им от април.

През последните три години американските жилища са се обезценили с цели 33 на сто според данните от индекса S&P/Case-Shiller, който достигна най-високата стойност в историята си през юли 2006 година. Оттогава досега обаче той неизменно върви надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още