IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гръцката Lamda обмисля размразяване на спрени проекти у нас догодина

Компанията бе замразила проекти за 408 млн. евро на Балканите

16:20 | 22.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гръцката Lamda обмисля размразяване на спрени проекти у нас догодина

Гръцката строително-инвестиционна компания Lamda Development, която има няколко проекта в София, планира да размрази някои от спрените инвестиции у нас и в други страни на Балканите през 2010 г.

От компанията се надяват, че тогава ефектът от глобалната финансова криза ще отслабне, като за догодина е запланувано и разширяване на турския пазар.

Компанията, която изгражда и управлява търговски центрове, офиси и жилищни комплекси на редица пазари на Балканите, по-рано през годината замрази проекти на стойност 408 млн. евро в региона поради икономическия спад, съобщава Ройтерс.

„Вероятно през 2010 г. ще продължим с развитието на някои от тези (проекти) и дори с нови инвестиции, в зависимост от глобалните условия“, казва генералният мениджър на компанията Одисеас Атанасиу.

От Lamda смятат, че ще успеят да избегнат кризата благодарение на „предпазлива стратегия“, ликвидна позиция от 230 млн. евро и програма за ограничаване на разходите.

Компанията цели да отдаде под наем или да продаде 30-40% от площите в даден проект, преди да започне развитието му, като става дума главно за офиси и жилищни сгради в България, Румъния, Сърбия и Черна гора, казва той. Всички тези проекти сега очакват разрешителни или са в процес на проектиране.

Атанасиу казва, че компанията проучва възможностите и на турския пазар и по-конкретно инвестиции в молове в Истанбул, Измир, Анталия и Адана. „Ако искаме да растем... Турция е пазар, който представлява голям интерес за нас“.

Активите в Гърция представляват 86% от портфолиото на компанията на стойност 869 млн. евро. Общо 64% от тях са търговски центрове.

У нас Lamda инвестира в проекти за изграждане на жилища, офис и търговски комплекси в София, сред които е офис сграда в района на Околовръстния път, жилищен проект в Драгалевци и др.

През 2007 г. тя придоби българското дружество Тихи ООД за 13 млн. евро, което притежава парцел от 6300 кв. м в София. Върху парцела тя планира да изгради офис комплекс.

В началото на 2009 г. бе съобщено също, че компанията е един от участниците в конкурс за изграждане на офис сграда на ОББ в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още