IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват кризата с имотите на Острова да се задържи до 2012

Скорошните повишения на цените са временни и породени от липса на достъпни имоти, смятат анализатори

11:59 | 22.07.09 г.
Очакват кризата с имотите на Острова да се задържи до 2012

Кризата на пазара на жилищни имоти във Великобритания ще продължи до 2012 г. и ще засегне потребителските разходи, смятат от британския Национален институт за икономика и социални проучвания.

Цените на жилищата ще подновят спада си, защото скорошните повишения бяха породени от липсата на достъпни имоти и броят на ипотеките остава с 65% по-нисък спрямо преди финансовата криза, съобщиха от базирания в Лондон институт днес. Те прогнозират още, че брутният вътрешен продукт ще продължи да пада до последното тримесечие на тази година.

„Говори се за стабилизация и известно възстановяване на жилищния пазар, но ние не мислим, че случаят е такъв“, казва Саймън Кирби, икономист в института, цитиран от Bloomberg. “Очакваме ръстът на жилищния пазар да се върне едва през 2012”.

От Английската централна банка казаха тази седмица, че ипотечното кредитиране може да се засили в идните месеци, а от Nationwide отчетоха ръст на цените на жилищата през юни.

„Временният ръст на цените вероятно е резултат от ограничено предлагане“, пише в доклада на института, сред чиито клиенти са финансовото министерство и централната банка.

Падащите цени на имотите ще засегнат ръста на потребителските разходи през следващите две години, прогнозират още от института. Заедно с растящото ниво на безработица, това ще стимулира увеличаването на дела на спестяванията на домакинствата от разполагаемия доход до най-високото ниво от 1997 г. следващата година, очакват анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още