IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изобилие от изгодни предложения за сделки с имоти залива Испания

И там не са рядкост организираните турове за оглед на жилища, които се предлага с големи отстъпки

10:24 | 22.07.09 г.
Изобилие от изгодни предложения за сделки с имоти залива Испания

Свръхпредлагането на втори жилища в Испания принуждава много брокери, строителни предприемачи и кредитори да напрегнат креативността си, за да могат да ги продадат. Не е нетипично за испански банки като Banco Santander SA, Banco Espanol de Credito SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA или испанските спестовни банки, известни като "cajas", ефективно да финансират над 100% от покупката на жилище.

Автобусните турове за оглед на жилища за продажба също добиват популярност в страната, пише WSJ. Идеята, която се оказва успешна в САЩ, предлага на частните инвеститори достъп до имоти в затруднено финансово положение, които обикновено са достъпни само за професионалисти. Това изглежда привлича интереса на собственици на имоти, които искат незабавно да ги продадат.

„Засипани сме с молби да покажем имоти от цяла Испания от банки, строителни предприемачи и дори семейства, които не могат да плащат ипотеката си“, казва един от гидовете на тези турове от агенцията за насърчаване на инвестициите Circulo Financiero Internacional

От 2005 г. до 2008 г. броят на вторите жилища в Испания се е увеличил с 13% до 8,4 млн., показват данни на правителството. През същия период общият брой на основните жилища е нараснал с около 6%.

„По време на пика тук имаше повече къщи, построени от британски граждани, отколкото във Великобритания“, казва Едуард Фарели от CB Richard Ellis. По негова оценка инвентарът от непродадени нови жилища в Испания в момента в близо до 1 млн.

През 2007 г. апартаментите на първата спирка на автобуса, използван от Circulo Financiero Internacional за развеждане на потенциални купувачи, биха постигнали продажна цена от 490 хил. евро дори преди строителството и въпреки отдалечеността им на 30 минути с кола от морето. Сега предприемачът, пожелал анонимност, е съгласен на каквото му дадат. Офертната цена в момента е 230 хил., но подлежи и на преговори за намаляване.

Друга спирка на автобуса е плажът в град Естепона, разположен между Марбея и Гибралтарския проход. Оттам в ясно време, когато се погледне към Средиземно море, може да се видят очертанията на Атласките планини в Северна Африка.

Първоначалната цена на къщите там е била 1,1 млн. долара. „Сега обаче собственикът иска 400 хил. евро, но ще приеме и по-малко, само направете оферта“, съветва гидът хората, включили се в обиколката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още