IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столицата на Непал изживява минибум на пазара на имоти

Броят на новопостроените апартаменти в Катманду се е увеличил повече от тройно миналата година

15:26 | 21.07.09 г.
Столицата на Непал изживява минибум на пазара на имоти

Въпреки ширещата се криза на пазара на имоти все пак има места по света, които успяват да се противопоставят на доминиращата тенденция. Такъв е случаят с малката планинска държава Непал, разположена между Индия и Китай, която изживява минибум на пазара на имоти, пише PropertyWire. 

Броят на новопостроените апартаменти в непалската столица Катманду се е увеличил повече от тройно миналата година до 3385 от 1088 за 2007 г., тъй като високите цени на земята и слабото изпълнение на законите за устройството на територията са направили вертикалното строителство по-атрактивно.

Цената на земята се е покачила с 300% от 2003 г. насам. Броят на брокерите на имоти в столицата също се е увеличил.

Въпреки че размириците в страната може и да отблъскват чуждестранни инвеститорите, те имат обратен ефект в Катманду, тъй като хората, живеещи в по-неспокойните области на Непал, мигрират към столицата и купуват имоти наред с богатите инвеститори, които искат да вложат парите си в недвижима собственост. Заради гражданските войни между комунистическата партия и армията, продължили десетилетие, и притокът на хора към столицата земята в Катманду се е превърнала в ценна стока и оттам следва голямото увеличение в цената й.

„Хората смятат имота за добра инвестиция. Много пъти са ни казвали, че не е безопасно извън столицата и искат парите им да са на сигурно място“, обясняват брокерите.

„Броят на предложенията за нови високи сгради и жилищни комплекси продължава да расте“, обясняват от правителството.

В момента се строят над 250 високи блока в столицата, но много от апартаментите са празни, тъй като собствениците не могат да намерят наематели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още