IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магазините по морето останаха встрани от лятното оживление

Наемите на магазини във Варна се понижиха с 10-20%, а в Бургас – с 30-40% спрямо миналата година

13:43 | 21.07.09 г.
Магазините по морето останаха встрани от лятното оживление

Магазините по търговските улици и молове в големите морски градове като Варна и Бургас остават сравнително изолирани от лятното оживление в крайбрежните градове. Много търговци са принудени да освобождават помещенията, център на техния бизнес, а наемодателите на тези площи прилагат различни стратегии, за да ги задържат. 

Понижението в наемите на магазини по търговските улици във Варна е между 10-20% спрямо миналата година по данни на агенция Палад, а в Бургас е между 30-40%, коментираха от агенция Форос Бургас пред Investor.bg.

Търсене на търговски имоти под наем обаче не липсва. Интересът към наемане на площи, разположени на главни търговски улици в големите градове на страната, се запазва и през първата половина на 2009. Търсенето остава насочено предимно към централните градски части, показва доклад на Форос.

Като цяло обаче търсенето на търговски площи през последните месеци е значително по-слабо в сравнение с предходния период. Изключение правят т. нар. “дискаунтъри”, чиито обороти се запазват. За тях това е добър момент за закупуване и наемане на площи - парцели и търговски помещения - с атрактивни цени, където да разкрият нови обекти.

По основната търговска улица в Бургас – „Александровска“ – наемите в момента са от порядъка на 30-35 евро на кв. м, но дори и при такива цени има свободни партери, обясняват от Форос. Заради освобождаването на площи от търговците собствениците са принудени да намалят наеми и сега цени от 90-100 евро на кв. м са немислими. Все пак обаче голяма част от територията на тази улица е реституирана земя и собствениците са много по-трудно мотивирани да правят отстъпки, казват от агенцията. 

По ул. „Демокрация“ в Бургас, където са се предлагали предимно промишлени стоки, в момента има много незаети магазини. Ако 100 кв. м там са се предлагали за 1200 евро миналата година, сега те могат да се намерят за 500-600 евро. Фирмите, които основно са освобождавали площи по тази улица, са мебелни компании и търговци на фаянс и теракота – вероятно купувани за обзавеждане на новопостроените хотели и ваканционни имоти, смятат от Форос.

Що се отнася до наемите в търговските центрове в града, към момента единственият функциониращ мол е Бургас Плаза, който обаче е твърде нов, за да се направи надежден анализ на измененията в наемите. В момента наемите там варират между 20-25 евро на кв. м.

Пълна е заетостта на площите по бул. „Княз Борис“ във Варна, но въпреки това наемите отчитат спад от 100 евро на кв. м за миналата година до 80 евро за кв. м сега, казват от Адрес. В момента най-голямо търсене има от страна на търговците, които предлагат по-евтини марки, а бутиковите магазини се освобождават, защото техните клиенти са по-малко в сравнение с преди.

Като цяло понижението на наемите по търговските улици във Варна е между 10- 20%. В пресечките на главните улици се предлагат дори с над 20% отстъпка, но няма кой да ги наеме, коментират от Палад. По бул. „Владислав Варненчик“ наемите са между 40-50 евро на кв. м, на места дори под 40 евро, като миналата година са били по 60 евро на кв. м, посочват от Адрес.

През последните един-два месеца обаче се наблюдава активизиране на наемателите, но сега те са с много по-високи изисквания.

За наемите във Варна към края на юни от Форос посочват по-широк диазон като - между 30 и 70 евро на кв. м по търговските улици и между 8 и 40 евро на кв. м в моловете. Все още има търсене на площи под наем в Мол Варна, основно от страна на вериги за дрехи, но ситуацията при Pfohe Mall и Central Plaza е по-мрачна заради слабата посещаемост и постоянното напускане на наематели, казват от Адрес.

До края на 2009 г. се очаква наемите на магазините в страната да се понижат с още до 15%, като най-малък ще бъде спадът на наемите в шопинг центровете с добра локация, отлично управление и добре разработена и спазена концепция, пише в доклада на Форос. Търговските центрове, предвидени за откриване до края на 2009, ще стартират дейността си с по-малък брой наематели, а търговските площи в курортните зони ще се отдават под наем все по-трудно.

От Палад са категорични, че срив на пазара няма да има, защото има потребност от търговията в магазините и за тази цел ще се правят уговорки между наематели и наемодатели и взаимни отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още