IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианци се присъединяват към похода към щатския имотен пазар

През първите шест месеца на тази година италианци са купили 14 500 жилищни имота в САЩ

11:04 | 21.07.09 г.
Италианци се присъединяват към похода към щатския имотен пазар

Спадът в цените на имотите в САЩ и по-слабият долар са привлекателни за инвеститори от Италия, където до голяма степен е бил избегнат крахът на жилищния пазар, изпитан в други части на Европа, пише Financial Times. Италианците се нареждат сред множеството чужденци, търсещи изгодна сделка с имот в Щатите, като на „шопинг“ турове там ходят и китайски граждани.

Базираната в Рим Sorgente Group, която управлява фондове за инвестиции в имоти, купи 53% дял от сградата Flatiron в Ню Йорк тази година.

„Сега има добри възможности в САЩ. Цените се понижават“, казва Валтер Маинети, изпълнителен директор на компанията. Той обаче е решен да изчака, като прогнозира, че доларът ще падне още до 1,45 долара за евро до края на годината.

Миналият месец компанията победи либийски държавен инвестиционен фонд в търг за покупката на търговския център Galleria Sordi в централен Рим за 180 млн. евро. Възможностите за придобиване на исторически и „трофейни“ имоти в Рим или дори нови сгради обаче са ограничени, така че компанията с портфолио, оценено на 1,8 млрд. евро, все по-често обръща поглед към чужбина.

„Можеш да строиш на Пето Авеню, но не и на площад „Испания“. Ню Йорк и Лондон се разрастват по продължението на реките си, докато Италия не строи по брега на Тибър“.

През първите шест месеца на тази година италианци са купили 14 500 жилищни имота в САЩ - с 15% повече спрямо първата половина на 2008 г., показват данни на Scenari property group.

Сред най-търсените дестинации са Ню Йорк и Маями, като цените в Маями са се понижили със средно 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още