IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Топ имотите на най-скъпите улици в света също поевтиняха

Единствената улица сред 10-те най-скъпи в света, където има ръст на цените, е Via Suvretta в швейцарския курорт Сейнт Мориц

10:41 | 21.07.09 г.
Топ имотите на най-скъпите улици в света също поевтиняха

Най-скъпата улица в света за покупката на топ имот тази година остава Avenue Princesse Grace в Монако - 120 хил. долара ще стигнат да се купи само един квадратен метър първокласна жилищна площ там, става ясно от тазгодишната класация на десетте най-скъпи улици в света, изготвена от Wealth Bulletin. Avenue Princesse Grace успява да запази титлата, но цените за най-добрите имоти там са паднали значително спрямо изумителните 190 хил. долара за кв. метър преди година.

Общата стойност на първокачествените жилищни имоти на десетте най-скъпи улици в света отчита спад от 12% през миналата година, става още ясно от проучването, като европейските улици се справят по-добре от американските или тези в развиващите се пазари.

За сравнение, ценовите понижения при стандартните имоти в Лондон и Ню Йорк за същия период варират между 20% и 30%.

Единствената улица в класацията, където се наблюдава ръст на цените на топ имотите през миналата година, е Via Suvretta в швейцарския ски курорт Сейнт Мориц. Улицата заема шесто място в класацията, като имотите там струват най-малко 45 хил. долара/кв. м, което представлява повишение от 18% спрямо цената от 2008 г.

Втората най-скъпа улица в света е Chemin de Saint-Hospice в Кап Фера в южна Франция, където топ имотите се продават за 100 хил. долара за кв. м.

Единствената улица от развиващ се пазар, попаднала в тазгодишната класация, е Остоженка в Москва с цена 35 хил. долара/кв. м.

Ето и цялата класация:

Avenue Princesse Grace, Монако – 120 хил. долара за кв. м
Подобна цена може да се очаква за скромен апартамент с една от най-впечатляващата гледка в света. В момента на пазара се предлага апартамент с четири спални и площ 334 кв. м за 50 млн. долара, което означава около 149 хил. долара за кв. метър. Местни брокери споделят, че офертните цени се свалят с до 20% и че въпросният имот вероятно ще се продаде пос-скоро за около 40 млн. долара.

Chemin de Saint-Hospice, Кап Фера, Франция – 100 хил. долара
Втората най-скъпа улица е на по-малко от 30 мили от първата. Chemin de Saint-Hospice лъкуташи живописно из Кап Фера, като 15-те къщи на нея имат невероятна средиземноморска гледка. Според местни брокери в момента един имот на улицата се продава, но сделката е частна и цената е строго пазена тайна.

Пето авеню, Ню Йорк – 72 хил. долара
Известното Пето авеню запазва третото си място от миналата година. Цените и тук обаче се охладиха през изминалите 12 месеца. През юни беше продаден апартамент с площ 400 кв. м с тераси към Сентрал Парк на цена 29 млн. долара. Брокери казват, че пазарът е засегнат от липса на предлагане поради липса на желание за продажба заради очакваните отстъпки от цената.

Kensington Palace Gardens, Лондон – 65 хил. долара
Kensington Palace Gardens също задържа четвъртата си позиция. Цените на KPG, както я наричат брокерите, са паднали с не повече от 15% до 20%. Тази година два имота тук са сменили собствениците си в частни сделки, според данни на Savills.

Avenue Montaigne, Париж – 54 хил. долара
Също запазва миналогодишната си позиция. Брокери отчита слабо изменение на цените на топ имотите тук през изминалата година.

Via Suvretta, Сейнт Мориц, Швейцария – 45 хил. долара
Според брокери повишението на цените тук се дължи на силното търсене от страна на много богати хора, които искат да се преместят в Швейцария, особено от страни като Великобритания, където правителствата вдигат данъците за богатите. Жилищата в най-добрите квартали на Женева и Цюрих също регистрират „минибум“ на цените. Силният швейцарски франк допълнително повишава цената в долари.

Via Romazzino, Порто Серво, Сардиния – 42 хил. долара
Най-скъпата италианска улица влиза в класацията за първи път. Тук се намират ваканционните имоти на много от най-богатите италианци, както и на руски милиардери. Твърди се, че олигархът Алишер Усманов, собственик на футболния клуб Арсенал, харесва улицата толкова много, че е купил осем къщи на нея или в близост до нея.

Severn Road, Хонконг – 40 хил. долара
Пазарът на жилища в Хонконг е един от най-волатилните в света – доказателство за това е резкият спад на цените на топ имотите. Улицата заемаше второто място в миналогодишната класация, като цената за кв. метър тогава беше 121 хил. долара. Търсенето рязко се сви от октомври миналата година.

Улица Остоженка, Москва – 35 хил. долара
Улица Остоженка също губи позиции – тя пада до девето място от шесто. Според местни брокери цената от най-малко 35 хил. долара за кв. м е с около 5 хил. по-малко в сравнение с година по-рано. Апартаменти тук имат едни от най-заможните руснаци.

Wolseley Road, Сидни, Австралия – 28 хил. долара
Имотите тук запазват стойността си благодарение на икономиката и силата на местната валута. Според брокери цените за най-добрите имоти остават високи, но пазарът е засегнат от липса на предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още