IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Община Добрич подготвя увеличение на наемите за общински жилища

Сегашните наеми не са достатъчни за възстановяване на инвестициите на общината в жилищния фонд

10:11 | 21.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Община Добрич подготвя увеличение на наемите за общински жилища

Община Добрич обмисля да повиши наемните цени на общинските жилища от 1 август. Според подготвеното предложение до Общинския съвет, което ще бъде обсъдено на заседание на 27 юли, най-голямо ще бъде увеличението в жилищни корпуси, които са напълно обновени през последните години.

В тези жилища се предлага наемната цена от 0,869 лв. ще се увеличи на 1,5 лв./кв. м и за двустаен апартамент вместо 53 лева, колкото бе наемът досега, да се плаща по 92 лева.

За старите жилища в централната зона и в жилищни квартали наемът се повишава от 0,869 до 0,97 лв./кв. м и за двустаен апартамент вече ще е 61-67 лв., а за тристаен - 84-87 лв. на месец.

Общината разполага с фонд от 1462 жилища, голяма част от които са строени през 70-те години на миналия век и са амортизирани. В особено лошо състояние са апартаментите, които принудително са освобождавани от наематели заради неплатени сметки. Финансовият ресурс, който е необходим за ремонтите, не може да бъде осигурен от наемите, отбелязват от кметската управа, предаде БТА.

Общинското дружество "Жилфонд инвест", което стопанисва жилищата, е инвестирало 732 хил. лв. през
последните две години за обновяване на фонда.

Отделно в две жилищни сгради с повече от 200 апартамента са вложени 2,3 млн. лв. за топлоизолация, подмяна на дограмата, хидроизолация на покривите, нови ВиК- и електроинсталации. Част от средствата са осигурени чрез кредит и трябва да бъдат възстановени, мотивират от общината подготвяното повишение на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още