IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Два бразилски града сред най-добрите пазари за инвестиции в имоти в света

Рио де Жанейро и Натал се сочат заедно с Лондон, Париж и големи градове в САЩ като най-перспективни за инвеститори в градски имоти

16:25 | 20.07.09 г.
Два бразилски града сред най-добрите пазари за инвестиции в имоти в света

Основна тенденция на практически всеки пазар на имоти в света е най-доходоносни да бъдат жилищата в централните части на големите градове, особено елитни апартаменти с добра гледка. Тайната на успешната инвестиция в градски имоти се състои в това да се избере пазар със значителен потенциал за ръст, а след "кризисното" понижение на цените на жилищата по цял свят подобни градове вече има много.

По време на последния бум имотите в Лондон поскъпнаха много. Дори след понижението на цените най-евтините жилища в британската столица струват над 170 хил. евро. Същевременно собствен дом с три спални в бразилския град Натал може да се купи за общо 140 хил. евро. Тези пазари не трябва да се поставят в една категория, но нвестициите в имоти и в Лондон, и в Натал може да бъдат еднакво изгодни.

От руския портал за имоти Prian.ru са изготвили селекция на най-добрите пазари за имоти в света, като са избрали големи градове, в които имотите имат голям потенциал за ръст и значителна печалба за инвеститорите в средносрочна и дългосрочна перспектива.

Рио де Жанейро, Бразилия
Население: 6,1 млн. души (2006 г.)

Прогнозира се в рамките на близките десет години икономиката на Бразилия да стане петата по големина в света. Същевременно към момента имотите в бившата столица на страната, Рио де Жанейро, струват много по-малко от тези в големите градове в други водещи страни като в Париж, Рим или Лондон. Веднъж след като бразилската икономика се нареди в Топ 5 на световните икономики, прогнозата е цените на имотите в страната да нараснат значително.

Натал, Бразилия
Население: 774 хил. души (2007 г.)

По принцип в подобни класации никога не влизат два пазара в една и съща страна, коментират от сайта. И все пак, също като в Рио, имотите в курортния Натал имат невероятен потенциал за ръст. При това може да се купи практически всеки имот – типът и местоположението му влияят незначително на доходността.

Лондон, Великобритания
Население: 8,3 млн. души (2005 г.)

За първи път от много време имотите в Лондон станаха относително достъпни и загубиха титлата „най-скъпи в света“. Според данни на британските компании Halifax и Nationwide през пролетта тази година спадът на цените на имотите във Великобритания възлиза на 20% спрямо пика от октомври 2007 г. Според анализатори на PricewaterhouseCoopers цените в Лондон ще продължат да падат и през следващата година. Стойността на британските жилища ще се върне на нивото от 2008 г. не по-рано от 2020 г.

Какво означава това за инвеститорите? Важно е да се уцели моментът и да не се допуска грешка при избора на обект за инвестиция. А след десет години от имот в Лондон ще може да се направи цяло състояние, прогнозират от портала.

Париж, Франция
Население: 2,1 млн. души (2007 г.)

Засега кризата практически не се отразява на пазара в Париж и цените тук се понижиха незначително. Въпреки това експерти очакват скоро ситуацията да се промени, защото обемът на продажбите на имоти във френската столица рязко падна. Според анализатори в течение на следващите 12 месеца цените на жилищата в столицата ще загубят още 20–25%. Тук на сцената излизат инвеститори, които ще имат възможност да се сдобият с парижки имот на ниска цена, която рано или късно ще се върне на нивата отпреди кризата.

Очаква се фактор за това да бъде и самата държава. Правителството на Франция вече започна да финансира грандиозен проект за реконструкция на транспортната и социална инфраструктура на Париж на стойност 35 млрд. евро. Планирано е работата да започне през 2012 г. и да завърши в рамките на 10 години. Според експерти след завършване на строителството стойността на парижките имоти ще нарасне съществено. Така че инвестицията е дългосрочна, но доста привлекателна.

Големи градове в САЩ (Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Хюстън, Филаделфия и други)

Много от американските градове обещават солидна печалба. На първо място, за продажба към момента се предлагат много имоти, отнети заради неизплащани ипотеки, които се продават на много по-ниска от реалната стойност.

На второ, американският пазар на имоти на практика достига ценово дъно. През май стойността на самостоятелните жилища като цяло за страната се повиши с 1,6% спрямо април. Анализаторите се въздържат от категорични изводи за край на кризата на пазара на имоти в страната, но въпреки това данните за ръст са обнадеждаващи, казват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още