IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите от ипотеки върху бизнес имоти в САЩ може да стигнат $30 млрд.

Оценката се базира на финансовите отчети на над 8 хил. банки за първото тримесечие

13:27 | 20.07.09 г.
Загубите от ипотеки върху бизнес имоти в САЩ може да стигнат $30 млрд.

Щатските банки отписват необслужени ипотеки, обезпечени с бизнес имоти, с най-бърз темп от близо 20 години насам, показва анализ на Wall Street Journal. С тази скорост загубите от заеми, използвани за финансиране на покупка или изграждане на офиси, търговски центрове, хотели и други бизнес имоти могат да достигнат около 30 млрд. долара до края на годината, сочат резултатите от анализа.

Загубите на регионалните банки ще са сред най-строго разглежданите детайли, когато хиляди банки представят отчетите си за второто тримесечие през следващите две седмици. Много от най-засегнатите банки са със значителни експозиции към сектора на бизнес имотите. Досега тази година фалираха общо 57 щатски банки.

Оценката за 30 млрд. долара загуби се базира на финансовите отчети на над 8 хил. банки за първото тримесечие. Трендът се запазва, като вече няколко водещи банки обявиха резултатите си за второто тримесечие, включително Goldman Sachs Group, J.P. Morgan Chase & Co. и Bank of America Corp. Регионалните банки обаче обикновено имат по-големи експозиции към бизнес имоти, отколкото тези големи финансови институции.

Пазарът на бизнес имоти, оценяван на около 6,7 трлн. долара, формира 13% от брутния вътрешен продукт на САЩ. Рецесията и оскъдното кредитиране обаче тласкат все повече строителни предприемачи и инвеститори към неспособност да плащат заемите си. Междувременно цените на имотите продължават да се понижават и банките са задължени да отчетат загуба за всяка ипотека, при която оценената стойност стане по-малка от дължимата сума.

Необслужваните ипотеки върху бизнес имоти в отчетите на банките се увеличиха повече от двойно до около 4,3% през второто тримесечие спрямо година по-рано, казват от Foresight Analytics. От правителството твърдят, че работят върху план за париране на ръста в неизпълненията, преди да се превърнат в криза.

За разлика от жилищните ипотеки, по-голямата част от които са отпуснати от 10 водещи кредитора, хиляди американски банки, особено регионалните, са затрупани от ипотеки върху бизнес имоти.

По-малките банки изглежда по-трудно идентифицират възможните загуби за разлика от по-големите в бранша. Според Journal analysis при най-големите банки с активи от над 100 млрд. долара отписванията са се увеличили четворно миналата година, докато загубите при банките от среден калибър са нараствали с по-бавен темп от 120%.

Някои банкери казват, че са подложени на нарастващ натиск от страна на регулаторите да отчитат загуби от експозиции към бизнес имоти като начин да намалят възможността от катастрофални последици по-късно.

„Ние разпознаваме загубите толкова бързо, колкото всяка друга банка, защото регулаторите диктуват това“, казва Ед Гардинг от First Interstate Bank от Билинс, Монтана. Над 40% заемите на банката са за бизнес имоти, но според Journal analysis отписванията на годишна база през 2009 г. ще бъдат само 3% от необслужваните ипотеки върху бизнес имоти към края на 2008 г. Това може да се сравни със средно 34% за всички щатски банки.

По думите на Гардинг пазарът на бизнес площи се представя относително добре в районите, където банката оперира, и освен това заемите са със солидни обезпечения, така че не се стига до загуба.

Сред други банки с относително нисък процент на отписвания са клонът на Wachovia Corp. в Шарлът, Северна Каролина, където тази година те ще са едва 9% от необслужваните кредити за бизнес имоти, показва анализът на изданието.

Междувременно някои анализатори се опасяват, че банките не разпознават достатъчно добре загубите от заемите, които са отпуснали и са заплашени от по-големи загуби по-късно. Според Deutsche Bank AG от началото на миналата година отписванията на ипотеки върху бизнес имоти като процент от отпуснатите заеми от този тип, варират от 3,2% до 0,3%.

По-агресивната реакция на регулаторите може да помогне за определяне на това колко дълго пазарът на бизнес имоти ще остане в криза: „Ако на банките им се позволява да скриват проблемите от портфолиото си с години чрез драстично удължаване на сроковете за погасяване на кредит, това може да се превърне в много дълъг процес“, казва Ричард Паркъс от Deutsche Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още