IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската Hypo Real Estate може да се нуждае от 10 млрд. евро помощ

Предполага се, че проблемните активи в Hypo са на стойност 268 млрд. евро

13:06 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германската Hypo Real Estate може да се нуждае от 10 млрд. евро помощ

Германската финансова група Hypo Real Estate може да се нуждае от най-малко 10 млрд. евро свеж капитал от германското правителство, за да продължи дейността си, пише в. Telegraph.

Това е поредното доказателство за покачващите се загуби на европейската банкова система, за които тепърва трябва да се взимат мерки, коментира изданието.

„Ясно е, че банката има проблеми с платежоспособността“, казва Михаел Ендрес, председател на борда на директорите на банката. „Не бих се учудил, ако капиталова инжекция от 10 млрд. евро се окаже недостатъчна.“

По думите му през годините на бума управлението на банката е взело решение за бърза експанзия на чуждестранни пазари, които не е разбирало и е навлязло, „без да има никаква представа“ на жилищния пазар в САЩ чрез своя офис в Дъблин.

„Пазарът на имоти е като земеделието: не може да купите нива, докато не я обходите няколко пъти“, казва той.

Hypo бе спасена от фалит през октомври чрез инвестиции от 50 млрд. евро от страна на Bundesbank и частни кредитори. Правителството след това придоби 90% от банката.

Предполага се, че проблемните активи в Hypo са на стойност 268 млрд. евро.

Наред с това има и други банки като Landesbank HSH Nordbank, които също са в затруднено положение. През май тя получи държавна помощ от 3 млрд. евро. Много регионални правителства в Германия също се намират в ликвидна криза.

Доклад на МВФ сочи, че Германия и други европейски държави са все още далеч назад от САЩ в прочистването на банковата система. От МВФ настояват за провеждането на прозрачен стрес тест, въпреки че германският финансов министър Пеер Щайнбрюк настоява, че това не е необходимо.

Междувременно мащабът на пораженията от кредитната криза в Испания също се засилва, след като стана ясно, че американската банка GMAC (бившето финансово подразделение на General Motors, чийто мажоритарен собственик сега е американското правителство, бел. ред.) е продавала ипотечни активи в Испания на цени от 14,5 цента от долара. Това е част от нейната стратегия да се оттегли от международната си дейност и да се фокусира върху американския пазар.

Това показва, че крахът на пазара на имоти в Испания ще доведе до мащабни загуби за чуждестранните кредитори, главно от Германия и Франция. Испанското правителство досега поддържаше тезата, че по-високите кредитни стандарти в Испания са предпазили държавата от криза от типа на тази в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 20.07.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още