IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатски тръстове за имоти търсят милиарди в първични и вторични предлагания

Някои банкери очакват бум на новосъздадени тръстове за имоти в САЩ, които ще искат да станат публични

10:54 | 20.07.09 г.
Щатски тръстове за имоти търсят милиарди в първични и вторични предлагания

Няколко големи инвестиционни фирми в САЩ създават нови кредитиращи компании, които планират да станат публични и да привлекат милиарди долари, за да се възползват от затрудненията на пазара на бизнес имоти, а на хоризонта се задават и други.

Планираните първични публични предлагания (IPO), които включват подразделения на компании като Apollo Management и Alliance Bernstein Holding LP, може да се окажат само началото на това, което някои банкери очакват да се превърне в бум на инвестиционните тръстове за недвижими имоти (Real Estate Investment Trusts - Reits), които стават публични през следващите няколко години.

Щатският пазар на бизнес имоти залитна, откакто един от основните източници на финансиране – пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотека върху бизнес имоти (CMBS), на практика затвори, а банките затегнаха кредитните кранчета през последната година.

„В света на бизнес имотите следващите няколко години ще се определят от липса на капитал“, казва пред Ройтерс Майкъл Нот, старши анализатор в Green Street Advisors.

Секторът се бори с падащи наемни нива и растяща незаетост заради рецесията.

Объркането на американския пазар на бизнес имоти и на ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти накара няколко топ инвестиционни фирма да създадат тръстове за имоти, които ще се насочат към покупки, управление и отпускане на заеми за бизнес имоти.

Предвид очакваните значителни количества ипотеки, плащанията по които стават дължими през следващите три години, ще има търсене на заеми, каквито традиционните играчи като банките не са в състояние или нямат желание да отпуснат.

Само в рамките на последните два месеца осем тръста за имоти са подали заявления за първични публични предлагания и търсят да привлекат до 3,9 млрд. долара, което е значително повече от традиционните IPO-та, според данните на Thomson Reuters.

Така например дъщерно дружество на частната компания Apollo Management миналата седмица подаде заявление за IPO на стойност 600 млн. долара с цел да се възползва от това, което определя като „празнота за няколкостотин милиарда долара“, която трябва да се запълни от нови ипотечни кредитори.

Новосформираните дружества са учредени като тръстове за имоти (Reits) - данъчна структура, която освобождава компаниите, които печелят по-голямата част от приходите си от наем или ипотеки от плащане на данъци върху облагаемата печалба, ако компанията разпредели 90% от нея сред акционерите.

Токсични, но съблазителни

Други големи инвестиционни фирми опитват да привлекат пари, като създават тръстове, които ще изкупуват евтино лоши заеми или ценни книжа, обезпечени с ипотеки върху бизнес имоти, определяни като „токсични активи“ от щатското правителство.

Новосформирани тръстове на мениджърите на активи AllianceBernstein и Angelo Gordon & Co през миналата седмица подадоха заявления за големи първични публични предлагания в опит да купуват токсични активи съгласно правителствена програма. Компанията на AllianceBernstein планира да привлече 500 млн. долара.

Новите заявления за IPO-та идват след прилив от вторични предлагания от съществуващи инвестиционни тръстове за имоти. Те вече привлякоха над 15,2 млрд. долара във вторични предлагания тази година, сочат данните на Thomson Reuters. Това е със 150% повече спрямо година по-рано.

Въпреки че акциите на щатските тръстове за имоти отскочиха с 50% от дъната, достигнати през март, все още няма гаранции, че първично публично предлагане на такъв тръст ще бъде посрещнато с ентусиазъм от инвеститорите. През юни Invesco Mortgage Capital, собственост на Invesco, намали размера на IPO-то си повече от наполовина, като се спря на 170 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още