IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Четири основни принципа за успешна сделка с имот в чужбина

Успешните инвеститори в чуждестранни имоти гледат на възможностите за печалба от имота с малко скептицизъм

14:29 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Четири основни принципа за успешна сделка с имот в чужбина

Инвестициите в чуждестранни имоти бяха много популярни сред купувачите, особено тези от Западна Европа, преди няколко години. Всеки, който искаше да бъде в крак с инвестиционните тенденции, трябваше да има имот в чужбина, който да му носи приходи, пише сайтът за имоти Shelter Offshore.

Истината обаче беше, че хората не винаги можеха да правят големи печалби от наем от имотите си във ваканционни курорти в България или от апартамент в Турция.

И така, какво се обърка? На практика на купувачите им бе продавана илюзията, че могат да правят пари с покупката на всеки стар имот в някоя от популярните чуждестранни дестинации. Разбира се, това не можеше да бъде вярно. В някои държави, в които регулациите за начина на маркетиране и промотиране на имотите не са толкова стриктни, брокерите ги продаваха с нереалистични обещания.

На практика на пазара на имоти винаги има печеливши и губещи. Печелившите са не просто късметлии, но и купувачи, които спазват някои основни правила, като наред с това подхождат с малко скептицизъм към възможностите на имота за генериране на приходи.

Изданието посочва четири основни принципа при инвестициите в имоти в чужбина.

Изберете подходящата страна и подходящия имот

Разбрахме, че българският туризъм не е позициониран във високия сегмент и от пазара не може да се очаква да донесе висока възвръщаемост в дългосрочен план. Също така разбрахме, че някои части на турския пазар на имоти отчитат бум заради растящия туризъм. Има части от Франция, които винаги ще бъдат популярни, и части от Испания, които никога няма да бъдат популярни сред туристи и купувачи на имоти. Също така има големи пазари като Австралия и САЩ, които предлагат големи възможности, но единствено ако бъде избран подходящият щат.

Ключът към успешната покупка на имот в чужбина е да изберем подходящия имот в подходящата страна и локация.

На първо място е необходимо имотът да е разположен на не повече от един час път с кола до летище, обслужвано от международни авиокомпании. И то не само евтини компании, тъй като те имат неприятния навик да фалират или да съкращават дестинации, пише изданието.

Необходимо е да сме наясно с туристическите тенденции, да разберем къде има сериозно и дългосрочно търсене. В този смисъл трябва да се внимава с дестинации, които се промотират като „следващия голям хит“, което често им носи само краткосрочна слава.

Определете ясен бюджет

Трябва да определите много внимателно своя бюджет за покупка и да се придържате към него. Ако калкулирате финансите си добре в самото начало, вероятността нещо да се обърка после е много по-малка. Често купувачи изпадат в затруднения, тъй като избират по-скъпи имоти, отколкото могат да си позволят. А при чуждестранна покупка „подводните камъни“ в това отношение са дори още по-големи.

Трябва да сте наясно колко точно сте готови да платите за имота, както и да имате предвид, че той няма да може да се отдава под наем през цялата година. Трябва да взимате предвид най-ниската възвръщаемост, предвидена за пазара, а не най-високата, и да сте сигурни, че можете да оцелеете финансово, ако се окаже, че е възможно да се постигне само най-ниската цел.

Ако сте 100% сигурни какво купувате и сте направили правилните калкулации за него, всяка печалба ще бъде бонус.

Знайте правата си и тези на наемателите

Трябва да сте сигурни, че сте запознати с основните юридически принципи на процеса по покупка, притежаване и отдаване под наем на имота. В редица държави няма да можете да отдавате под наем имота, ако нямате местно гражданство. Бъдете сигурни, че вие като купувач и имотът, който сте си избрали, отговаряте напълно на всички регулаторни изисквания. Също бъдете наясно с всичките си задължения, които имате като наемодател и се уверете, че сте готови да ги изпълнявате.

Също така запознайте се с всички права на наемателите. В някои държави например е почти невъзможно да накарате наемателите да освободят жилището или да искате компенсация от онези, които са нанесли повреди, ако те са го наели само за краткосрочна почивка.

Мислете дългосрочно

Инвестициите в имоти не са начин за бързо забогатяване. Въпреки че това в някои случаи е възможно, те са по-скоро изключение и крият висок риск.

Ако сте сериозни по отношение на инвестициите в имоти или ако искате да създадете портфолио от имоти, започнете с по-малки покупки. Винаги бъдете сигурни, че рисковете и задълженията, които поемате, са оправдани и управляеми. Не бъдете алчни и гледайте на целия процес дългосрочно. Малко вероятно е да направите голям удар от инвестициите си в имоти в чужбина за кратък период, но с правилната стратегия в дългосрочен аспект можете да генерирате добър доход, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още