IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България на междинно място по срокове на договорите за наем на бизнес имоти

Средната продължителност на договор за наем на бизнес имот в България е пет години, в Ирландия и Великобритания - 25 години

12:31 | 16.07.09 г.
България на междинно място по срокове на договорите за наем на бизнес имоти

България е в средата на класацията за продължителност на договорите за наем на бизнес имоти, показва проучване върху практиките в над 50 страни, изготвено от международната консултантска компания Colliers International. 

Офис площи, магазини и индустриални площи в страната ни се наемат средно за период от пет години. В страни като Ирландия и Великобритания този срок достига до 25 години, а в Южна Корея и Саудитска Арабия е само една година.

В България договорите за наем понякога достигат и 10 години, основно в молове, търговски центрове и офис сгради.

„Продължителността на договора за наем е гаранция както за наемателя, така и за наемодателя. При по-продължителни договори клиентът има възможност да получи преференциални цени, като в същото време е сигурен, че пространството ще бъде на негово разположение през целия период на договора. От друга страна за инвеститора продължителният договор дава гаранция за доход”, коментира Давид Давидов, мениджър „Офис, търговски и индустриални площи” в Colliers International, България.

Актуализирането на цените на наемите у нас следва стандартна схема – те се индексират според хармонизирания индекс на потребителските цени, който измерва инфлацията по методология, уеднаквена за всички страни в Европейския съюз. Във Великобритания цените се преразглеждат в края на всеки петгодишен период от наема и се приравняват към пазарните стойности.

Както в повечето страни, включени в проучването на Colliers International, така и в България наемът се калкулира на месечна или годишна база. В Китай това може да стане и на дневна. Въпреки това плащанията се извършват ежемесечно, а първоначално договореният наем не се преразглежда.

Условията за подновяване или удължаване на договорите варират във всяка страна. В България те са заложени в договора и в случаите, когато срокът изтече, а клиентът продължава да заема наетото помещение, се счита, че договорът се удължава за неопределен период от време. В такъв случай контрактът може да бъде прекратен от двете страни с едномесечно предизвестие.

В Италия договорът автоматично се продължава за нови шест години при същите условия (договорите за наем на бизнес имот в страната се сключват за минимум шест години), освен ако собственикът не откаже да го поднови. Предоговаряне на условията е възможно само след изтичане на втория шестгодишен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още