IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Докога наемателите ще диктуват правилата на пазара на бизнес имоти?

Силната позиция на наемателите може да не продължи дълго на пазарите, които имат най-голям шанс да се възстановят

11:16 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Докога наемателите ще диктуват правилата на пазара на бизнес имоти?

Наемателите все още са в силната позиция на пазарите на бизнес имоти по света и именно сега е моментът за преговори с наемодателите за предоставяне на по-добри условия по договорите. Това е така, тъй като на някои пазари възможностите, които съществуват за наемателите, може да не продължат дълго, се казва в доклад на CB Richard Ellis (CBRE).

Със спада на наемните нива, определящ сегашната фаза на пазара, наемодателите са все по-отворени към преговори, които биха им помогнали да си осигурят продължителност на приходите и да избегнат разходите и несигурността при повторно отдаване на площите.

Според компанията все повече наематели от всички сегменти на пазара се възползват от различни тактики, за да си осигурят най-добрите условия за наем.

Също така наемателите и собствениците на сгради договарят по-кратки срокове за наемане и сделки за продажба с обратно наемане, за да си осигурят капитал. Като част от тактическите ходове те на свой ред преотдават незаетите площи, осъществяват или заплашват, че ще осъществят планове за преместване, получават допълнителни гратисни периоди, през които не плащат наем, финансиране от страна на собствениците за оборудване и разпределение на помещенията според техните нужди и др.

Въпреки това от компанията предупреждават, че на пазарите, които имат най-голям потенциал за възстановяване, тази възможност за наемателите да се възползват от сегашните условия може да не трае дълго.

„В резултат на това всеки пазар и отделна възможност трябва да се разглеждат на базата на конкретния случай предвид условията на местния пазар и конкретните обстоятелства при наемодателите, за да може да бъде направено предложение, което е по-вероятно да бъде прието и от двете страни“, се казва в доклада.

„Наборът от тактики, приложими от наемателите при сегашните условия, е потенциално голям и може да доведе до ползи по отношение на разходи, пасиви или наемни условия”, казва Ричард Холбъртън, директор Проучвания и консултиране за Европа, Близкия Изток и Африка в компанията.

„За наемателите не съществува универсална формула, за да оптимизират изхода от преговорите, но по-навременното планиране и действия и запознатост с позицията и опасенията на отделния наемодател са критични.“

Според него най-силна позиция при сегашните пазарни условия имат наематели, чиито договори изтичат или имат опция за прекратяване през следващите две години. Въпреки това позицията на наемодателите ще се засили, тъй като предлагането на площи намалява с времето поради забавянето на развитието на нови офиси, които излизат на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още