IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама обмисля как да превърне собственици с просрочени ипотеки в наематели

Съгласно една от идеите собствениците с просрочени задължения ще трябва да се откажат от собствеността върху домовете си, но ще продължат да живеят в имота за няколко години

18:06 | 15.07.09 г.
Обама обмисля как да превърне собственици с просрочени ипотеки в наематели

Администрация на американския президент Барак Обама обмисля как да помогне на кредитополучателите с просрочени ипотеки да не бъдат изгонени от домовете си, като вместо това плащат наем за тях, казват източници, запознати с плановете на администрацията.

Съгласно една от идеите собствениците с просрочени задължения ще трябва да се откажат от собствеността върху домовете си, но ще продължат да живеят в имота за няколко години, пише Ройтерс.

Още преди две години американски икономист лансира идеята, че собствениците на имоти в затруднение могат да се превърнат в дългосрочни наематели. Дийн Бейкър, изследовател от Центъра за икономически и политически проучвания във Вашингтон, казва, че неговата идея все още има силни страни и е ключ за преодоляване на моралната опасност при оказването на финансова помощ на заемателите.

Според неговия план съдия трябва да помогне при определянето на справедливия наем за имота. Банките ще могат да продадат обитаваните жилища, но наемът ще остане в сила.

Регулаторите обмислят как да заменят ипотечен заем срещу договор за наем, без да дестабилизират ипотечните пазари.

Правителството може да окуражи кредиторите да продадат жилищата на трета страна, която ще подпише споразумение за наем, като под внимание се вземат два сценария. Много организации с идеална цел управляват имоти и може също да имат интерес да се включват в такава програма, смятат анализатори.

Междувременно днес стана ясно, че молбите за рефинансиране на отпуснати ипотечни кредити са се повишили със 17,7% на седмична база в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още