IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските милионери се завръщат на пазара на имоти в САЩ

В момента мнозина смятат, че пазарът е изгоден, американските продавачи са понижили цените с 30-40% от техния връх през 2007 г.

16:17 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руските милионери се завръщат на пазара на имоти в САЩ

Руските милионери се завръщат на пазара на имоти в САЩ, привлечени от принудителните продажби и силната рубла спрямо долара. Това казва адвокатът Едуърд Мърмълщайн, цитиран от Bloomberg.

В момента мнозина смятат, че пазарът в САЩ е изгоден, коментира адвокатът, който е работил по около 300 сделки за покупки на имоти от руски купувачи от 2007 г. насам.

През последните три месеца той е осъществил 20 сделки за покупки на жилища в Ню Йорк и Маями от страна на клиенти от Русия и Азия, пише изданието. За сравнение през януари е нямало нито една сделка.

Американските продавачи са понижили цените си с 30-40% от техния връх през 2007 г. досега.

Над половината от 15-те руски купувачи, които той консултира за покупки в САЩ, са нови клиенти. „Сега, когато петролът се установи на около 70 долара за барел, вече има известно успокоение“, казва той. Миналата година сривът на цените на суровините доведе до понижение с 380 млрд. долара в богатството на най-заможните руски бизнесмени, сочи информация на Forbes.

Апартаменти за 10 млн. долара

Сделките с апартаменти на цени над 10 млн. долара в Манхатън се понижиха с 82% миналата година, вследствие на което средната цена на тези имоти се понижи с 29% от второто тримесечие на 2008 г.

Мърмълщайн е осъществил сделки за имоти в Ню Йорк на цени от 1 млн. и 3,8 млн. долара миналия месец. По думите му в момента клиенти проявяват интерес за покупката на бизнес имоти на цени между 25 и 50 млн. долара в Ню Джърси.

„През следващите шест месеца до година определено ще видим някои знакови сделки като обем и като активи“, казва той.

Увеличеният интерес от страна на руски купувачи към американски имоти е отражение на тенденциите на други пазари. През юни цените на луксозните жилища в Лондон се покачиха за първи път за повече от година, след като руски и италиански купувачи решиха да се възползват от слабия паунд, сочи информация на Knight Frank LLP.

Много руснаци, които обмислят покупка, са повлияни и от известни личности и финансисти като собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович и други. „Това е страхотен маркетингов фактор“, казва Мърмълщайн. „Руснаците много се влияят от един от друг“.

Въпреки това някои като руския милиардер Михаил Прохоров, който според Forbes е най-богатият човек в Русия със състояние от 9,5 млрд. долара, не са заинтересувани. „Защо ми е къща на осем часа разлика от тук?“, казва той. „Прекарвам 90% от времето си тук и няма смисъл да имам частен дом толкова далече“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още