IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 30% от имотите на пазара се продават заради финансови затруднения

По-малките градове усещат кризата доста по-осезаемо поради по-малкия брой мотиви за покупка

14:22 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Около 30% от имотите на пазара се продават заради финансови затруднения

Общо 32% от продавачите на имоти в момента търсят сделка заради финансови затруднения, които се опитват да компенсират със средствата от продажбата. Това показват резултатите от проучване на агенция Адрес за мотивите за излизане на пазара.

Едва 17% са тези, които продават заради затруднения конкретно с изплащането на ипотека.

По-малките градове усещат кризата доста по-осезаемо поради по-малкия брой мотиви за покупка. Около 87% от купувачите там пристъпват към сделка поради промяна на семейното положение и необходимост. Покупките с цел разумно вложение на спестени средства отсъстват в тези райони, а сделките за първо жилище се считат за рискови, тъй като нивото на безработица в по-малките градове нараства по-бързо.

По отношение на достъпа до ипотечни кредити, според изследването той леко се е подобрил през изминалите два месеца. Отпусканото финансиране обаче е доста малко и възлиза на суми от 10 хил. лева до 15 хил. евро.

Още по темата:

Близо 80% от сделките за жилища вече са за завършени апартаменти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още