IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Институционалните инвеститори в Европа се насочват към пазара на имоти

Общо 15% от инвеститорите смятат да увеличат вложенията си в имоти, сочи проучване

14:55 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Институционалните инвеститори в Европа се насочват към пазара на имоти

Пазарът на имоти е един от печелившите от процеса на мащабно преструктуриране на портфейлите на институционалните инвеститори в Европа досега през годината, сочи проучване на компанията за инвестиционен мениджмънт Invesco.

В условията на всеобщо търсене на „сигурно убежище“ инвеститорите се оттеглят от вложения в акции и алтернативни активи като хедж фондове и дялови инвестиции.

Наред с тенденцията да пазят парите с в брой, които заемат все по-голям дял от портфейлите на инвеститорите, инвестициите в активи с фиксиран доход и в имоти са големите печеливши, сочи проучването.

„С успокояването на обстановката от сътресенията на пазарите добиваме по-ясна картина за позиционирането на портфейлите на пенсионните фондове и другите институционални инвеститори в Европа“, казва Саймън Редмън, директор Продуктов мениджмънт в Invesco Real Estate.

Делът на инвестициите в имоти в портфейлите е останал непроменен на 5% в сравнение с миналата година. Въпреки това плановете на инвеститорите сочат големи нетни увеличения на вложенията в имоти, което е в рязък контраст със стагнацията на инвестициите в алтернативни активи, сочи проучването.

На инвестициите в имоти сега се гледа като на един от основните двигатели за доходност, като 15% от инвеститорите от всякакъв тип се насочват към този вид активи.

Въпреки че през досегашните периоди имотите бяха най-популярни сред швейцарските, британските и ирландските инвеститори, сега значителен интерес към тях проявяват и такива от Белгия, Холандия и Люксембург и особено от Франция.

Според Редмън растящият интерес към имотите е отражение на стремежа на инвеститорите да се насочват към по-малко волатилни, по-стабилни и по-дефанзивни инвестиции в условията на криза и в периода след кризата.

Проучването е проведено сред 117 европейски инвестиционни компании с общ обем на управляваните активи от 447 млрд. евро. Пенсионните фондове представляват 80% от тях. Общо 82% от участниците в проучването са малки и средни по големина фондове с активи под 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още