IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимизмът сред европейските архитекти расте

Най-песимистични са настроенията във Франция и Белгия

11:00 | 15.07.09 г.
Песимизмът сред европейските архитекти расте

Много архитекти в Европа са песимистично настроени относно бъдещето, показва последното тримесечно проучване на Съвета на архитектите в Европа. 

Според резултатите само 8% от анкетираните казват, че са в добра или много добра позиция в сравнение с 15% при предходното проучване. Най-песимистични са настроенията във Франция и Белгия.

Приблизително всяка трета проектантска компания е намалила работната си ръка от началното на икономическата криза. Около 7% от запитаните са отговорили, че броят на служителите им се е увеличил, но други 23% очакват намаляване на назначените в следващите три месеца.

Много от архитектите са били засегнати от отменянето или забавянето на проекти в Русия и Дубай, където европейските архитекти са на почит.

„Строителният сектор е считан за добър барометър за жизнеността на цялата икономика. В рамките на сектора често първо архитектите усещат признаците на рецесия и тези на възстановяване“, казва говорител на съвета, цитиран от PropertyWire.

„Резултатите са неприятна новина за Европейския съюз като цяло и трябва да са сигнал за действие на политиците на всички нива. От организацията вярваме, че незабавното увеличение на публичните инвестиции и устойчивото строителство и в частност осигуряването на енергоефективност на съществуващите сгради ще е подходяща начална стъпка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още