IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наличността на ипотечно кредитиране за чужденци у нас остава ограничена

В момента у нас има само една банка, отпускаща финансиране за чужди граждани и то при много високи изисквания

12:10 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Наличността на ипотечно кредитиране за чужденци у нас остава ограничена

Една от областите, която бе най-сериозно засегната от кредитната криза в глобален план бе финансирането, което е на разположение за инвеститори и индивидуални купувачи.

Няма пазар на имоти по света, на който кредитирането да не бе драстично ограничено през последните 18 месеца. Банките станаха крайно предпазливи, повишиха изискванията си за самоучастие от страна на кандидатите за финансиране, условията станаха по-малко атрактивни, а кредитният ресурс в цялата банкова система значително намаля.

България също не бе подмината от този процес на понижена ликвидност, като фактът, че тя разчиташе до голяма степен на чуждестранно финансиране (както на самите банки, така и на пазара на имоти) още повече затрудни ситуацията в сектора.

По информация на кредитните брокери у нас пазарът на ипотечното кредитиране започна да се забавя още миналата година, като през първите месеци на тази вече бе в застой. Въпреки последвалото оживление през май активността все още е по-ниска от тази през периода на бума.

Последният анализ на консултантската компания КредитЦентър сочи, че през второто полугодие на 2009 г. обемите на отпуснати кредити се очаква да се увеличат.

Не такава е ситуацията обаче при ипотечното кредитиране, което е на разположение за чуждестранни купувачи у нас, сочат данни на сайта за имоти Propertysecrets.

Той цитира информация на ипотечния брокер Balkan Legal & Finance, според която „поради настоящата икономическа обстановка активността в ипотечното кредитиране за чужди граждани в България едва ли ще се повиши значително през следващите 12 месеца.“

Според изданието в момента финансирането на покупки на имоти у нас за чужденци, на практика, е замразено, като има само една кредитна институция, която предлага такъв продукт, а изискванията за него са много високи.

Офертата предполага финансиране до 80% от стойността на имота, а срокът за отпусканите кредити е между 5 и 25 години. Лихвата за първата година е 6%, а след това тя съответства на 6-месечния Euribor +6,5%.

По думите на Дайв Мур от Balkan Legal & Finance такъв кредит е „изключително трудно“ да бъде получен и всъщност компанията не е отпуснала нито един заем за чужди граждани през последните няколко месеца.

Подобно затруднено е положението и на другите пазари в региона. Доколкото го има, кредитирането се отпуска при много стриктни изисквания и в много случаи при неизгодни условия.

Финансирането варира между 70% от стойността на имота в Полша и Словакия до 85% в Румъния, като този процент се предлага само на ирландски граждани.

Лихвите се движат между 5% в Полша и 8% в Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още