IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-голям интерес към инвестиции в студентски общежития на Острова

В дългосроен план обаче предлагането ще се увеличава, което ще понижи наемните нива

16:13 | 13.07.09 г.
Все по-голям интерес към инвестиции в студентски общежития на Острова

Секторът на студентските общежития представлява все по-голям интерес за инвеститорите на Острова с изгледите за ръст във възвръщаемостта и обема през следващите няколко години. 

Според анализаторите средните наеми на студентски общежития в страната ще се увеличат с до около 10% през 2009 г., тъй като търсенето превишава предлагането, а след това, с появата на повече инвеститори, ще започнат да намаляват.

Студентските имоти са смятани за изключение на британския пазар на имоти, което предлага атрактивни инвестиционни възможности за разлика от спада в капиталовите стойности и наемите на по-традиционните бизнес имоти, пише Ройтерс.

„Десет процента увеличение (в наемите на студентските общежития) на година не е устойчиво в дългосрочен план, когато предлагането ще се увеличава“, казва Филип Хилман от King Sturge. „Но с хроничния недостатък на общежития, наемите ще продължат да се повишават известно време“, добавя той.

От компанията за имоти Savills казват, че получават по около две запитвания на седмица от пенсионни фондове без дейност в този сектор, тъй като наемите при други активи като офиси, молове и фабрики се очаква да паднат с до 15% тази година.

„Пенсионните фондове се опариха с бизнес имотите, където, ако голям наемател се откаже от договора, цялата сграда ще остане свободна, докато ако студент се откаже, все пак има още хиляди други готови да вземат стаята“, казва Наташа Хам от Savills.

Секторът на студентските имоти във Великобритания е оценяван на 26,5 млрд. евро, две трети от който са собственост на университетите, а останалата част - на частни оператори. Секторът съставлява 10 на сто от общия пазар на бизнес имоти в страната.

Банките, отбягващи риска, все още са готови да дават кредити за строителство на нови студентски апартаменти заради очакваното двуцифрено увеличение в броя на студентите в страната, казват оператори на такива имоти.

На пазара се появяват нови играчи, привлечени от изгледите за стабилна доходност, където възвръщаемостта се задържа на около 6% през последните три години.

През март Coral Portfolio създаде първия фонд от фондове за студентски имоти в Европа, за да набере 100 млн. паунда от щатски и европейски инвеститори, обещавайки до 10% възвръщаемост на година.

Базираната в Сидни Campus Living Villages пък направи първата си британска сделка миналия декември, купувайки 755 студентски апартамента от University of Salford в Манчестър и е в етап на преговори с други британски университети.

Други места в Европа, като Германия и Франция, също предлагат инвестиционни възможности заради привлекателността си за чуждестранни студенти и относително неразвития сектор на студентски имоти, където средните наеми са с една трета по-ниски от тези във Великобритания.

В момента Savills работи заедно с германски институционален инвеститор за създаване на фонд от 210 млн. евро по-късно през 2009 г. с намерение да строят студентски имоти, в които ще има общо 6 хил. легла, разположени в 15 града в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още