IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мини бум на пазара на имоти в някои части на Великобритания

Някои смятат, че бумът няма да продължи дълго, тъй като на пазара се появява предлагане на принудително отнети жилища

16:38 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Мини бум на пазара на имоти в някои части на Великобритания

Някои региони във Великобритания отчитат мини бум на пазара на имоти, като брокери казват, че един от всеки 10 имота се продава на цени над първоначално исканите, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Пазарът в някои градове като Лондон, Оксфорд и Корнуол е доста динамичен, тъй като купувачите се съревновават да купят най-добрите имоти в условията на изключителен недостиг на жилища за продажба, който не е регистриран през последните три десетилетия.

От RICS отчитат спад от 16% на инвентара от непродадени имоти в регистрите на брокерите.

Съотношението през май достигна 58,4 имота на един брокер, което е с 35% по-ниско в сравнение със същия месец на миналата година, като този спад се очаква да продължи и през юни.

„Купувачите, разполагащи с пари в кеш, които изчакваха през последните 18 месеца, сега се стремят да се възползват от ценовите понижения, отчетени досега“, коментира Лусиън Кук, директор в Savills Research."

В офиса на компанията в Оксфорд един от 10 имота се продава над офертната цена, а в офиса в Корнуол купувачите сутрин чакат пред вратата преди още той да е отворил, казва тя.

Въпреки че фундаментът на пазара все още не се е променил значително, активността е породена от вълна от сериозни купувачи, които идват на пазара в момент, в който има ограничено предлагане, обяснява тя.

„Това доведе до конкурентно наддаване и в някои случаи до покачване на цените.“

Продажбите в Лондон са се повишили с 10,3% през изминалия месец, сочат данни на агенцията за имоти Haart.

„Цените на много имоти в Лондон сега се стабилизират, а на някои места се повишават“, казва Ръсел Джървис, управляващ директор на Haart. „Търсенето е голямо и със завръщането на купувачите на пазара започваме да забелязваме недостиг на имоти.“

Въпреки това има опасения, че този мини бум няма да продължи дълго, тъй като на пазара се появява предлагане на принудително отнети жилища.

Покачващата се безработица означава, че все повече собственици ще загубят имота си, тъй като няма да могат да обслужват ипотеките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още