IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директните инвестиции в европейски бизнес имоти се стабилизират

Инвестициите в сектора през първата половина на годината обаче са с 42% по-малко от тези през второто полугодие на 2008 г.

14:59 | 10.07.09 г.
Директните инвестиции в европейски бизнес имоти се стабилизират

Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа възлязоха на 24 млрд. евро през първата половина на 2009 г., като обемът през второто тримесечие е подобен на този през първото според проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Осъществените инвестиции в сектора през първата половина на годината обаче са с 42% по-малко от тези през второто полугодие на 2008 г., когато са вложени 41,5 млрд. евро.

„Смятаме, че европейският пазар вече достигна дъното на транзакционните обеми и на база на инвеститорския интерес очакваме ръст в оборотите през втората половина на годината. Възвръщаемостта от топ офис площите беше предимно стабилна през второто тримесечие за първи път от средата на 2007 г. насам. Обемите остават ниски, тъй като разликата между търсена и предлагана цена все още е голяма на някои пазари заради ценовите очаквания и нуждите на собствениците“, казва Тони Хоръл от компанията.

По думите му има голям инвеститорски интерес към Лондон с множество оферти от международни инвеститори, някои от които продължават да се възползват от валутните предимства. Друг доклад на компанията обаче показа спад на доходността на някои видове офис сгради в британската столица

„Великобритания остава най-големият пазар в Европа, формирайки 35% (около 8 млрд. евро) от общия обем в Европа, докато Германия отговаря за приблизително 3,4 млрд. евро. Водещите европейски пазари като Франция, Испания и Италия отчитат лек ръст през второто тримесечие в сравнение с първото, въпреки че повишението е спрямо ниска база. Това се дължи на атрактивните инвестиционни възможности - появата на активи, които по принцип рядко излизат на пазара“, обяснява Найджъл Робъртс, председател на отдела за европейски проучвания към компанията, цитиран от PropertyEu.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още