IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

София с най-висок тримесечен ръст в доходността от индустриални площи в ЕС

Доходността се е покачила със 100 пункта и е достигнала 12% - най-високото ниво в ЕС

11:53 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
София с най-висок тримесечен ръст в доходността от индустриални площи в ЕС

София, наред с Мадрид, е отчела най-висок ръст на доходността от първокласни индустриални площи на територията на ЕС за второто тримесечие на годината в сравнение с първото. Това сочат резултатите от доклад на консултантската компания CBRE.

Ръстът, който доходността на двата пазара е отчела за последното тримесечие, е 100 базисни пункта. Извън ЕС единствено ОАЕ са отчели по-висок ръст от 200 пункта за периода, заедно с Украйна – също със 100 пункта.

Доходността в София е достигнала ниво от 12%, което за пореден път е най-високото в ЕС. В това отношение тя отново изпреварва страни извън блока като Турция и Израел и двете с доходност от 10%.

В ЕС България е следвана от Румъния също с 10% доходност, Унгария с 9,5% и Испания с 9%.

Най-ниска доходност имат Финландия със 7,2% и Германия със 7,25%.

Промяната в доходността в София за последната година е 400 базисни пункта. Наемите на индустриалните площи са останали без промяна на 60 евро на кв. м на година.

Проучване на компанията, публикувано в началото на годината, сочи, че за миналата година София е втора по ръст на наемите на индустриални площи в ЕС с повишение от 25%.

София заема и първото място в ЕС по доходност от офис площи, която към края на второто тримесечие е 10% в сравнение с 5,1% в Германия. Извън територията на ЕС Швейцария е с най-ниската доходност от офси с 4,75%, а най-висока е в Украйна – 15%.

Наемите на първокласните офис площи в София са се понижили с 6,85% на годишна база до 204 евро на кв. м на година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още