IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи годишен ръст в цените на китайските жилища от седем месеца насам

Данните допълват сигналите, че мащабното банково кредитиране тласка към възстановяване третата по големина икономика в света

09:26 | 10.07.09 г.
Първи годишен ръст в цените на китайските жилища от седем месеца насам

Цените на жилищата в градските части на Китай се покачиха през юни за първи път от седем месеца насам, като отчетоха ръст от 0,2 на сто на годишна база, сочат обобщени данни за 70 големи града на Националната комисия за развитие и реформа в страната. В сравнение с май повишението е 0,8%, като на месечна база ръст се отчита за четвърти пореден месец. 

Данните допълват сигналите, че мащабното банково кредитиране тласка към възстановяване третата по големина икономика в света. Размерът на новоотпуснатите заеми се увеличи близо пет пъти през юни на годишна база до 1,53 трлн. юана (224 млрд. долара), показаха предварителни изчисления на централната банка.

Продажбите на автомобили пък скочиха с 48% миналия месец по информация на Асоциацията на автомобилните производители в страната. Кредитирането за първата половина на годината достигна 7,37 трлн. юана – над три пъти повече от обема година по-рано.

Продажбите на жилища в Китай са се увеличили с 45,3 на сто през първите пет месеца на годината. Част от увеличението през юни вероятно се дължи на ипотечните заеми, смятат от JPMorgan Chase & Co в Хонконг.

Ръстът в цените на жилищата може да накара правителството да затегне условията за ипотечно кредитиране, за да охлади растежа на пазара на имоти. Банките в Ханджоу – административен център на източната провинция Джедзян, вече са започнали да налагат по-високи изисквания за отпускане на ипотека за второ жилище, съобщиха от Shanghai Securities News.

Жилищата в Ханджоу са поскъпнали с 0,7 на сто през юни спрямо май и са с 0,2 на сто по-ниски на годишна база, показва най-новата статистика, цитирана от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още