IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум на ипотечните измами в САЩ

Делата за съмнителни ипотеки са се увеличили с 36 на сто до 63 700 по време на фискалната 2008 г. в сравнение с 46 700 случая година по-рано

10:17 | 09.07.09 г.
Бум на ипотечните измами в САЩ

Престъпните дейности в областта на жилищните имоти в САЩ са отчели ръст през миналата година, показва годишният доклад върху ипотечните измами на ФБР. 

„Някои от тези схеми имат потенциала да се разраснат, ако настоящата икономическа тенденция на спад, както се очаква, продължи през 2009 г. и след това“, се казва в доклада.

Делата за съмнителни ипотеки са се увеличили с 36 на сто до 63 700 по време на фискалната 2008 г. в сравнение с 46 700 случая година по-рано.

Ръстът на необслужените ипотеки и спадът в цените на жилища изострят опасността, предава Forbes. Докато размерът на ипотечните измами не може да бъде точно измерен, експерти от индустрията са единодушни, че има пряка корелация между измамите и нестабилните имотни пазари, пише в доклада.

Умножаването на измамите вероятно се дължи на натиск върху кредитори, брокери и строителни компании, засегнати от проблемите на пазара, както и върху собствениците на жилища, които се опитват да продадат жилища с понижена стойност.

Мошениците използват стари трикове като фалшива къса продажба или защита от фалит, но внедряват и нови схеми като рефинансиране, преструктуриране на ипотека и дори понякога се прибягва до палеж за получаване на парите от застраховката. Някои от схемите са във вреда на потребители и заематели, а други засягат кредиторите, се казва в доклада.

Анализът на агенцията показва, че щатите с най-разпространени ипотечни измами миналата година са Калифорния, Флорида, Джорджия, Илинойс, Мичиган, Аризона, Тексас, Мериленд, Мисури, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Колорадо, Невада, Минесота, Роуд Айланд, Масачузетс, Пенсилвания, Вирджиния и окръг Колумбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още