IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Без повече "къщи за хобити", призова кметът на Лондон

Ръководство за жилищен дизайн определя нови минимални стандарти, които имат за цел да се подобри качеството на новите жилища в британската столица

09:41 | 09.07.09 г.
Без повече "къщи за хобити", призова кметът на Лондон

Кметът на Лондон Борис Джонсън призова да се сложи край на създаването на зле проектирани „къщи за хобити“ в британската столица, като представи ново ръководство за дизайна на публично финансираните жилища, което се планира да влезе в сила от 2011 г.

Ръководството за жилищен дизайн в Лондон определя нови минимални стандарти, които имат за цел да се подобри качеството на новите жилища.

В него се засягат шест ключови аспекта на дизайна за новите проекти:

- разстоянията между и около сградите;
- осигуряване на разнообразие от типове жилища, площи и условия за ползване;
- подобряване на дизайна на входовете и общите части, паркингите и контейнерите за отпадъци;
- нови минимални стандарти за вътрешното пространство, които са с около 10% по-широки в сравнение със старите нормативи от 1961 г.;
- по-светли, по-тихи и по-добре вентилирани жилища;
- подходящи за по-добри лета и по-мокри зими.

Новият наръчник също консолидира съществуващите стандарти за проектиране, като намалява броя им от 300 на 90. Възможно е стандартите да започнат да се прилагат и за частния сектор, след като веднъж бъдат приети за публично финансираните.

„Твърде дълго строяхме жилища според неприлично лоши стандарти – не стават дори за Билбо Бегинс или неговите приятели хобити и това не може да се оправдае. Най-хубавият град в света заслужава най-хубавите жилища и когато го направим по грешен начин, може да засегне поколение след поколение“, е заявил Джонсън, цитиран от Property Week.

„Няма причина бъдещите жилища в Лондон да не постигнат приличен стандарт на проектиране или по-добър“, казва президентът на Кралския институт на британските архитекти Сунанд Прасад.

Новото ръководство ще бъде обект на консултации до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още