IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

2009 – дъното за офис пазара в Европа, ръст за някои – едва през 2011

През 2010 спадовете ще продължат, но с по-бавни темпове, възстановяването през 2011 пък ще бъде само за някои пазари

15:18 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
2009 – дъното за офис пазара в Европа, ръст за някои – едва през 2011

Настоящата година се характеризира с коренни структурни промени на пазара на първокласни офис площи в Европа.

Очакванията за наемите за най-качествените активи в главните финансови и бизнес центрове в Европа ще останат негативни и през останалата част от годината, сочи доклад на американската консултантска компания Tradition Property.

Всички 29 локации, включени в проучване на компанията, се очаква да регистрират спад в офис наемите през годината. Сред тях като най-стабилни вероятно ще се представят пазарите във Виена, Брюксел, Прага, Копенхаген и Лион.

Виена и Прага са единствените два пазара, които са останали в топ 5 сред локациите в Европа от предишното проучване, публикувано през ноември 2008 г.

Близо до дъното се очаква да останат до края на годината двата главни офис центъра в Лондон – Ситито и Уест Енд.

Най-голяма промяна се прогнозира за позицията на пазара в Москва, който ще отчете най-слабото представяне сред всички центрове през тази година.

Задълбочаващата се рецесия намира своето изражение в още по-големия негативен натиск върху очакванията за наемните нива през 2009 г. за всички 29 локации, включени в проучването.

Тази година се очаква да се характеризира с нива на пазара, близки до дъното. През 2010 г. се очакват още спадове, въпреки че темповете на понижение ще се забавят и пазарът ще започне да се стабилизира. Годината на възстановяване вероятно ще бъде 2011 г., въпреки че дори тогава тази тенденция няма да обхване всички пазари, смятат от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още