IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пари и имоти за милиарди иска съпругата на руски бизнесмен при развод

Сред имотите, за които претендира съпругата на Дмитрий Риболовлев, е къща в Палм Бийч във Флорида за 95 млн. долара

11:54 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пари и имоти за милиарди иска съпругата на руски бизнесмен при развод

Съпругата на председателя на съвета на директорите на руския „Уралкалий” Елена Риболовлева, която е подала иск за развод, претендира за половината от имуществото на съпруга си Дмитрий Риболовлев, а то според различни оценки възлиза на внушителните суми 6-12 млрд. долара, съобщи вестник Palm Beach Post.

Искът за развод (и съответно имуществените претенции) след 21 години брак е подаден през декември миналата година в Швейцария, където двойката живее вече над 10 години.

Между имотите, за които претендира Елена Риболовлева, е къща в Палм Бийч във Флорида, на стойност 95 млн. долара. Имотът е закупен миналата година, като продавач е Доналд Тръмп.

Къщата Maison de l’Amitie („Дом на дружбата”) е с площ 3066 кв. м и има прилежащ терен от 2,6 хектара. При закупуването й през 2008 г. Риболовлев е коментирал, че това „придобиване представлява инвестиция в недвижимости” на една от неговите компании.

Предишният притежател на имота Доналд Тръмп го е бил купил през 2004 г. за 41,4 млн. долара и е направил ремонт. Сделката по покупко-продажбата на имота в Палм-Бийч стана най-голямата в САЩ от гледна точка на продажба на къща на едно семейство.

В публикувания тази година рейтинг на Forbes за най-богатите руснаци Риболовлев заема 15-то място с официално лично състояние от 3,1 млрд. долара. Бизнесменът притежава 65,5% от акциите на холдинга „Уралкалий”, който е най-големият в Русия производител на калиеви торове.

Капитализацията на „Уралкалий” на Лондонската фондова борса към вчерашна дата е 6,86 млрд. долара, обаче през лятото на миналата година компанията беше оценявана на около 30 млрд. долара.

За един от най-скъпите разводи на руски бизнесмени се смята този на Роман Абрамович, който след раздялата през 2007 г. остави на бившата си жена 150 млн. паунда и няколко къщи в Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още