IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch понижи кредитния рейтинг на Калифорния

Управляваният от Арнолд Шварценегер щат има сериозни бюджетни проблеми и огромен дефицит

09:46 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи кредитния рейтинг на Калифорния

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch взе решение да смъкне оценката на рисковия профил на американския щат Калифорния. Това се случва на фона на огромни проблеми при формирането на бюджета и заплахата от бюджетен дефицит в размер на над 25 млрд. долара.

Оценката на дългосрочните облигации на Калифорния вече има оценка ВВВ, което е едва две степени над считаните за нискокачествени облигации. Мотивите за това са бюджетната криза и проблемите с приходите в щатската хазна, съобщава Ройтерс.

От Fitch явно смятат да предприемат и по-нататъшна редукция на кредитния рейтинг, тъй като го оставят под наблюдение.

Една от основните причини за кризата в Калифорния са проблемите на пазара на недвижими имоти. Цените в щата са едни от най-понижаващите се на фона на цялата територия на САЩ. Ниският обем на сделките ограничава приходите от такси за административно обслужване, а изострянето на проблемите с безработицата допълнително влошава ситуацията.

По-ниската оценка на задълженията на щата поставят Калифорния пред нов проблем, тъй като това ще оскъпи привличането на нов ресурс и емитирането на облигации. Губернаторът на щата Арнолд Шварценегер коментира действията на Fitch като обезпокоителни относно плановете за набиране на капитал.

Миналата седмица той обяви „извънредно фискално положение“, което има за цел да съкрати разходната част в бюджета и да противодейства на заплахата от огромен дефицит. Едно от изискваният на губернатора в тази насока е всички щатски служители ад ползват тридневен неплатен отпуск през всеки от следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още