IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Представят подробен устройствен план на столичния квартал Филиповци

Да се извърши реконструкция на съществуващите водопроводи в квартала, препоръча главният архитект на София Петър Диков

16:31 | 06.07.09 г.
Представят подробен устройствен план на столичния квартал Филиповци

През следващата седмица ще бъде представен подробният устройствен проект на столичния квартал "Филиповци", каза пред съветниците от комисията по инженерна инфраструктура главният архитект на София Петър Диков, цитиран от БТА.

Днес съветниците от комисията дискутираха проблема с нерегламентираното водоснабдяване на квартала, за което "Софийска вода" сигнализира в края на май. Тогава дружеството заяви, че ще спре водоснабдяването на квартала, тъй като там няма нито един абонат, а изразходваната вода в същото време е по около 100 хил. куб. м месечно. След няколко срещи със заинтересованите страни е постигнато съгласие водоснабдяването да не бъде спирано, а работна група да обходи жилища и да бъдат поставени контролни уреди, за да може водата да се отчита и плаща.

Според жители на "Филиповци" там има 267 апартамента, както и незаконно изградени жилища, а в квартала живеят около 6000 души. По думите им живеещите там не отказват да си плащат водата, а по-скоро искат да имат нормално водоснабдяване. Те предупредиха, че изграждането на водоснабдителната мрежа в квартала ще е много трудно заради незаконното строителство там, част от което е върху площи, определени за улици.

Представителите на квартала посочиха, че до 1989 г. в наема на общинските апартаменти, в които са били настанени, е била включена и изразходената вода. Те поискаха в момента водата да плащат само тези, които имат нормално водоснабдяване, като дължимата сума се разпределя върху броя на живеещите в жилищната площ.

Главният архитект препоръча "Софийска вода" да извърши реконструкция на съществуващите водопроводи в квартала. По думите му не е възможно около 100 хил. куб. м вода месечно да бъдат изразходвани от жителите на квартала, което говори за големи загуби там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още