IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Празните казина носят рискове за пазара на бизнес имоти в Москва

От 1 юли игралните заведения в руската столица спряха дейност - ако всички се откажат от помещенията си, на пазара ще излязат около 350 хил. кв. метра

18:02 | 02.07.09 г.
Празните казина носят рискове за пазара на бизнес имоти в Москва

От 1 юли игралните заведения в Москва прекратиха дейност. Ако всички те се откажат от помещенията си, то на пазара ще излязат около 350 хил. кв. метра площи за отдаване под наем. 100 хил. кв. м ще се освободят от казината и около 250 хил. - от зали с игрални автомати, прогнозират от компанията Blackwood.

Естествено това са приблизителни прогнози. Част от собствениците на помещенията ще се опитат да ги превърнат в клуб за спортен покер или интернет клуб, пише BFM.ru.

Голяма част от казината и залите с автомати обаче са били под наем и собствениците им ще бъдат принудени да търсят нови наематели. Най-вероятно сред тях ще преобладават компании от сектора на търговията на дребно, заведения за хранене и бутици.

Излизането на пазара на голям обем свободни площи, преди заемани от казина, е в състояние да разклати наемните нива, обяснява Олга Яско, регионален директор на отдела за анализи на Colliers International. На определени места, на които е имало много казина и игрални зали, наемите може да паднат, прогнозира тя.

„Всичко зависи от това къде се намира помещението. Ако е на улица Тверская или на Новый Арбат, наемът е в рамките на 60-70 евро за квадратен метър на месец. Ако е в покрайнините на града, около 35-40 евро. Не трябва да се забравя, че когато се създаваха игрални заведения, за тях се избираха най-добрите места“, казва председателят на финансовия комитет на руската Ассоциация за развитие на игралния бизнес Самоил Биндер.

Все пак не се очаква едновременно излизане на пазара на всички свободни площи. Според директора на аналитическия център на ИНКОМ Дмитрий Таганов веднага ще се освободят не повече от 40%.

Според някои експерти собствениците на игрални зали ще се постараят да заобиколят закона. „Закриват игралните зали и на следващия ден откриват на същото място интернет клуб. Ще предлагат компютър за влизане в интерент, а там може да са залага във виртуални казина в чужбина“, коментира мениджърът на системата за разплащания Montana play Лиана Магзюмова. По думите й това не е нарушение от юридическа гледна точка, защото просто се предоставя правото да се ползва компютър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още