IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочарованията на един британски фонд от инвестициите в български имоти

Фондът е трябвало да отпише „проблемни“ активи у нас за 10 млн. евро, да спре работата по други проекти и да се откаже от трети

17:28 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Разочарованията на един британски фонд от инвестициите в български имоти

Британският инвестиционен фонд Black Sea Property Fund Limited (BSPF), чиито акции се търгуват на Лондонската борса, съобщи за редица проблеми, свързани с негови инвестиционни проекти на българския пазар на имоти.

Фондът е понижил счетоводната стойност до нула на два от своите проекти в български курорти, в които е инвестирал близо 10 млн. евро, поради конструктивни и юридически проблеми, свързани с тях.

Единият е проектът Magnolia в Пампорово, за който фондът трябваше да плати 13,7 млн. евро на български строителен предприемач за финансирането на 348 жилищни единици в проекта. Фондът плати предварително 5,5 млн. евро, които трябваше да му бъдат изплатени обратно след осъществяването на продажбата на жилищата.

Строителството на проекта така и не бе завършено, а част от инвестициите на Black Sea е била отклонена за други цели, казват от фонда.

„През декември 2008 г. стартирахме съдебен процес срещу предприемача“, обясняват от фонда. „До момента са стартирали шест дела във връзка с този проект. Наред с това уведомихме прокуратурата за нередности, свързани с дейността на предприемача... Поради несигурността на ситуацията понижихме стойността на този актив до нула.“

Другият проект е Nikea Park в Златни пясъци. Подобно на проекта в Пампорово фондът е финансирал българска предприемаческа компания за изграждането на 119 от общо 154 апартамента в девететажна сграда, разположена на 500 м от морския бряг. Инвестицията на фонда е в размер на 4 млн. евро. Първоначалната идея бе тези апартаменти да се продадат на зелено на британски инвеститори.

„Този пазар, на практика, вече не съществува“, казват от фонда, като обясняват, че този проект има няколко проблемни въпроса. Сред тях са „качеството на строителните работи, отношенията с предприемача“ и някои нередности в документите за споразумение между двете страни. Още миналата година компанията е стартирала съдебен процес срещу предприемача, от който досега няма изход, което е довело до отписването и на тази инвестиция.

Фондът притежава и проект в Бяла, за който бе заела на компанията строител над 7 млн. евро. Последната трябваше да започне строителните работи до март 2008 г. След като това не стана, тя трябваше да прехвърли земята в собственост на фонда, което в момента е в процес на осъществяване. Наред с това от фонда съобщават за проблеми в първоначалния договор с предприемача.

Проектът в Обзор, който Black Sea частично финансира, вече е завършен. Фондът бе предоставил финансиране от над 4 млн. паунда за изграждането на част от апартаментите. Въпреки това в момента 86 от тях стоят непродадени поради отказ на някои от първоначалните купувачи, които не са били в състояние да правят плащанията по апартаментите, за които са направили вноски. От фонда са стартирали преговори с компанията предприемач за преструктуриране на заема. Според новата структура Black Sea трябва да получи сума от 2 млн. евро, като ще подпише споразумение с предприемача, според което двете страни ще си поделят печалбата от продадените апартаменти, което от фонда се надяват, че ще стимулира продажбата на жилищата. До днес обаче такова споразумение не е подписано.

Друг проект на фонда е Borovets Lakes, който трябваше да бъде изграден в близост до ски-пистата в Боровец.

„Очевидната идея зад тази инвестиция бе да се възползваме от проекта „Супер Боровец“ - голям инфраструктурен проект, който бе предвидено да модернизира и разшири ски района на Боровец“, обясняват от фонда. „Много очакваха бум в този район, който все още не се е случил“.

Групата за „Супер Боровец“ бе преструктурирана. В момента в района липсва базова инфраструктура, а ски лифтът все още не е изграден, добавят от фонда.

„Работим по завършването на процеса по разрешителното, въпреки че без Супер Боровец на практика развитието на този терен няма да има смисъл“.

Компанията развива и проекта Evergreen в столичния кв. „Малинова долина“. Той бе спрян миналия октомври поради спада в пазара. Въпреки че от фонда все още смятат, че този проект има стойност, неговата реализация при сегашните пазарни условия се счита за „прекалено рискована“, тъй като компанията смята, че голяма част от купувачите, направили първа вноска за резервацията на апартаменти, няма да могат да обслужват плащанията си. Фондът планира или да продължи проекта, когато настъпят по-благоприятни пазарни условия, или да продаде земята.

След отписването общата стойност на шестте инвестиции на фонда у нас към края на 2008 г. е 38,5 млн. паунда в сравнение с 43,4 млн. паунда в края на 2007 г. Той отчете загуба преди данъци от 2,3 млн. паунда за 2008 г. в сравнение с печалба от 2,8 млн. паунда за 2007 г.

Black Sea Property Fund не е единственият от фондовете на Лондонската борса, които срещат трудности в дейността си у нас. През април Lewis Charles Sofia Property Fund Limited съобщи, че е развалил договор с българската компания BuySell Real Estate Agent Limited, която не е „изпълнила своята част от задълженията от споразумение“, подписано по-рано между двете компании. По-късно фондът съобщи, че временно е преустановена работата по негови проекти в Говедарци и Разлог заради слабите икономически условия.

Вчера друг фонд за инвестиции в имоти у нас, Madara Bulgarian Property Fund Limited, обяви, че е спрял работата по проект на българското Черноморие на стойност 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още