IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват ограничен ръст на наемните нива на жилищата в Европа

Инвестиционната активност на пазара също се очаква да остане минимална до края на годината

17:59 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват ограничен ръст на наемните нива на жилищата в Европа

Наемните нива на жилищния пазар в Европа се очаква да отчетат ограничен ръст през останалата част на годината въпреки благоприятните условия за развитие на пазара поради намалелия брой сделки. Това сочи доклад на базираната в Лондон консултантска компания за имоти Prupim.

Въпреки че жилищният пазар, който в момента е изключително неликвиден, може да се очаква да подкрепя наемния ръст, очакванията за спад в заетостта оказват все по-голям натиск върху тази част от пазара, казват от компанията.

Кредитната криза и последвалите ефекти върху глобалната икономика доведоха големите икономики в Европа до рецесия. В такава среда жилищните пазари в Европа страдат от спад в търсенето, а в някои региони също и от свръхпредлагане.

От компанията казват, че инвестиционната активност на жилищните пазари в Европа остава ограничена. Пазарите в Ирландия, Испания и някои части от Скандинавския полуостров, които отчетоха най-голям бум в годините преди кризата, са и тези, които сега регистрират най-големи спадове. Въпреки това дори страни, които не са били свидетели на такъв бърз ръст като Германия и Австрия, сега също отчитат значителен ценови спад.

С продължаващото понижение на цените на жилищата на континента рисковете за кредитори и инвеститори, които ползват ипотечно кредитиране, се увеличават и последните се очаква да стават още по-предпазливи. Това, на свой ред, ще бъде причина инвестиционната динамика на пазара да остане минимална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още