IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първият подземен музей отвори врати в Перник

Това е първият подземен музей в България и единственият на Балканите

10:51 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Първият подземен музей отвори врати в Перник

Първият подземен музей на минното дело отвори врати с постоянна експозиция в Перник. Той е разположен в галерия, дълга около 600 м. Подземната атракция е част от първия пернишки рудник.

Експозицията пресъздава типичните минни дейности и развитието им през годините. Монтирано е влакче с вагонетки, някои инструменти. Показан е и първоначалният извоз на въглища, който се осъществявал със слепи коне.

Рудникът е просъществувал от 1891 г. до 1966 г., след което е бил затворен. В началото на 80-те години на миналия век било взето решение за превръщане на галериите в музей. Реално обаче е работила само надземната част. Впоследствие била обявена ликвидация на мината, а музеят - изоставен и част от експонатите разграбени. В края на 2008г. музеят е върнат на общината.

Галерията е отводнена, укрепена, включена е вентилация.

Подземният музей е първият в България и единственият на Балканите. Той вече работи постоянно за посетители, като входът е 3 лв. През първия ден оттук са преминали около 500 души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още